Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat banner/gambar/ayat bergerak gerak


Wednesday, September 1, 2010

Tutorial wat banner/gambar/ayat bergerak gerak

.





Salm Korang ...


Kali nie Wan nak kongsikan camne nak wat banner/gambar/ayat bergerak gerak..





blogger sarawak logo





Senang je..

Korang copy je kod Bawah


-----------------

<marquee direction=”up” scrollamount=”1”>LETAK BANNER/GAMBAR/AYAT KORANG </marquee>

-----------------




direction=”up” tu korang leh ubah dari bawah ke atas or atas ke bawah so tukar lah ke down kiri and kanan lak korang Ubah letak right or left


scrollamount=”1” plak kelajuan bergerak tak yah ubah pun tak pe k..


Dan lebih Sarankan law korang Wat gambar/banner korang dalam pergerakkan kek kiri ke kanan or kanan ke kiri..so tak mencacatkan sangat bile page korang diview k...

Owh ye law korang nak keseragaman dalam Banner/gambar korang ..korang adjust lah size gambar/banner korang k...

Klik untuk ke Tutorial

Adjust Size Gambar



SELAMAT MENCUBA



Selamat mencuba kepada yang bertanye





.



47 comments:

EiF@ said...

akhirnye..jadi gak wat banner bergerak..hehe.. sblm ni try xpenah jd, tetibe td jadi plak..

suke2 (^_^) thanx wan!

Wan_hazel said...

EiF@

welkam...welkam..huhuhu

cEriteR@ cheNtA L!Ly said...

nk copy kod 2 kt mne?

Wan_hazel said...

ade je kod yg wan kasi tu..ambek tu je k..hehehe..

Redzuan Kassim said...

nice work bro...
=)

Wan_hazel said...

Redzuan Kassim

tengs bro

SUCI KUDUS said...

hi...yg pic tu pulak, nak amek yg direct link ke or nk amek yg dah ciap coding kat blog (HTML) ?
thanks for your help

Wan_hazel said...

cara ambik kod image..tgk kat sini k..

http://wanhazel.blogspot.com/2010/12/photobucket-lambatkan-loading-pagedan.html

Hanis Zakirah said...

Wan,kalau nak letak dua atau lebih gmbar macam mana?...ulang balik kod tu ke?

Wan_hazel said...

Hanis Zakirah
tak..letak je kod gambar dalam tu..tu je..

Hanis Zakirah said...

maksudnya camne?..letak code tu tepi code gambar no 1 ke or sebelum kod ape?..

Wan_hazel said...

Hanis Zakirah

kan wan ade tulis letak kod gambar tu..letak kod gambar dekat situ lah..ehehhe...kod gambar..kod gambar..kod gambar..camtu je..

Hanis Zakirah said...

hmm..x jadi lah..kalau satu gambar boleh la..

Wan_hazel said...

erk..nape jadi camtu,...

tgk nie..

< marquee direction=”up” scrollamount=”1”>

KOD gamabr...letak lah byk mane pun


< /marquee>

nape wan wat jadi??

Miss Aini said...

wan, nk paste kn code 2 kt mne?? gadget ke??

Wan_hazel said...

a ah kad gadget..ehehhe..

faeast bist said...

aduhhh..x jadi arr cm ne nie...mase nk post 2 npew ade kalew gak

Wan_hazel said...

faeast bist

post?/ade kalew??nak wat ape senanye??

Nurul Ayna Nabiela said...

tengkiyu.. nanti klu ade mase lawat la blog nurul ea? thnx for the tuto
http://nurulayna132.blogspot.com/

Wan_hazel said...

welkam..nanti wan dtg k..

Dyla Adlina said...

Yang kod LETAK BANNER/GAMBAR/AYAT KORANG tu , Nak paste dkt mane ?

Wan_hazel said...

nak paste dekat mna??tak faham lak..yg kat situ letak lah kod banner or yg dyla nak guna..

Dyla Adlina said...

Ooo .. Takde pape lah . Dah faham xD

Wan_hazel said...

ok..peace

..sha@dedeQ.. said...

ktni mk mlh dktk..??mek mk mlh gmbr tajuk mek dkya..p ktni nk edit..??mcm ada tutorial yg tak pdh dashb0ard>layout>design dkya p tutorial nk tk xda..

..sha@dedeQ.. said...

xmenjadi mek molah..pdh detail gik cra ngn mek..ehe..

Wan_hazel said...

maksud ktk camnie OO>???

..sha@dedeQ.. said...

tut0rial tok tak xpdh detail mcm dr 1st step..dashb0ard>lay0ut>design..

..sha@dedeQ.. said...

mksd mek cni mk egkh kod ya??ehe

Wan_hazel said...

ktk leh nkah kat sini ktk mok..add gadget >HTML..or dlm entri ktk pun boleh...

..sha@dedeQ.. said...

0wh..ok2..lak mek try..thnk ar..

Wan_hazel said...

sama2...peace

Fatini Rahim said...

Nk tnya , kat mna nk ltak code ni ? :o

Wan_hazel said...

letak kat mana2 pun ok..side bar pun ok

Adam Malaysian Idol said...

TQ SO MUCH GENG ... BERKESAN ...

Puteri Diyana said...

wan..
kalo pu3 nak ltk byk gmbr..cnth 5 gmbr.
bole ke ikt code yg 2?n cmne?

Wan_hazel said...

tambahkan image kod je dalm tu

islamiyah ismail said...

thanks :)

Hamba Allah said...

wan...lepas copy link tu,nak paste kat mane yep?..saya baru lagi berblogging'

Wan_hazel said...

letak kat add gadgegt HTML k

Hafizah Zainal Abidin said...

untung la header comel..xmacam saya..header saya x comel.. :D

ummu hani said...

gambar tu nak letak mcam mana hani kurang faham huhu :(

butterfly said...

saya amik banner awk :)

ak mal said...

salam semua,meh la singgah2 dkt blog saya ye
Terima Kasih

http://www.silenznetwork.com/

angelica castor said...

Sangat suka banner bergerak ni.. thanks Wan.. :)

anje said...

sangat suka banner bergerak ni.. thanks Wan.. :)

angelica castor said...

suka banner bergerak ni.. thanks wan.. :)