Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial 3D text Corak warna warni_adobe Photoshop and Xara


Monday, January 17, 2011

Tutorial 3D text Corak warna warni_adobe Photoshop and Xara

.


S
alam Korang...

Kali nie Wan nak wat Tutorial Corak warna warnie dalam 3D text..Macam gambar kat atas tu..Kali nie lebih mudah untuk korang Wat..Wan gunakan Adobe Photoshop CS3 supaya mudah korang nak faham..Mula mula korang wat lah 3D text korang..Guna Software Xara ..Law nak download leh g link nie..Download Xara 3D Portable..Dan Law korang nak taw cara Wat 3D text guna Xara nie..korang klik link nie lak..Cara guna Xara_tutorial 3D text.

Jum Tutorial

Ok..Selesai korang Wat 3D text tu..korang jangan Close dulu program Xara tu..korang kene Wat macam macam warna kat 3D fonts korang tu..ekot kesesuaian korang..nak 5 warna or lebih..Law Wan..Wan guna 5 warna..



Nampak kan anak panah kat gambar atas tu..kat situ lah korang ubah warna 3D texts korang..Kedudukan 3D texts korang jangan ubah ubah k..Korang cuma ubah warna je..


Korang wat lah warna yang selebihnya..Lepas tu korang open Adobe korang..dan korang open gak 3D texts yang korang dah wat tu..tengok macam kat bawah nie..Ada 5 warna 3D text tu kan..


Lepas tu korang wat lah New layer lak..Mungkin korang nak wat Header kan..So Wat lah New Layer ekot ukuran yang korang nak..macam kat bawah nie..Klik File > New.


Lepas tu korang Klik kat 3D texts korang..tekan kat keyboard korang CTRL+A untuk select keseluruhan layer 3D texts korang tu..dan tekan lak CTRL+X untuk potong layer 3D korang ..Dan lepas tu korang klik kat layer New File korang tu..And korang tekan lak CTRL+V untuk paste..Ulang langkah nie sampai semua 3D texts korang di paste dalam New File korang..Tengok macam kat bawah nie..Kat anak panah hijau tu..Tu lah Layer 3D texts korang..dalam satu File..New File korang tu.



Nampak tak anak panah kuning dalam gambar kat atas tu..Law 3D text korang melebihi page layer korang..Korang leh resize 3D texts..Caranye korang klik kat anak panah Hijau macam kat gambar atas tu..tekan CTRL dan lepas tu korang klik kat layer tu k..kat anak panah hijau tu..sampai semua nye korang klik..so akan jadi macam kat bawah nie..3d texts layer korang select semua.


Law dah..korang klik lak kat anak panah kuning macam kat gambar atas tu..dan lepas tu korang klik kanan kat file korang tu..dan korang akan nampak pop up macam kat bawah nie..korang klik je Free transform..


So korang leh lah resize 3D texts korang..



Dah selesai nie..Korang klik lak Eraser Tool..


Lepas tu korang klik kanan kat file korang..So korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..Korang pilih lah brush yang korang nak guna..Klik kat anak panah kuning tu untuk tukar brush.


Ok selesai..Korang klik lah kat 3D text korang..Pastikan korang padam tu..kat 3D text layer yang paling atas k.


Selesai..korang klik kanan lagi..kali nie korang guna basic brush lak..


Dan korang leh lah padam layer yang korang nak padam..Tengok bawah nie.



Korang klik kat layer yang anak panah kuning tu..dan korang padam ..So korang akan dapat warna untuk layer yang kat anak panah hijau tu..hasil macam kat bawah..


Dan untuk warna yang selebih nya..Korang padam lah layer yang tertentu..nak contoh lagi..Ok..Law korang nak warna kat anak panah hijau bawah nie..So korang kene padam layer kat anak panah kuning tu..ade dua layer..so korang padam kedua dua layer..padam hanya pada tempat yang korang nak..bukan semua..





Ulang langkah kat atas nie..untuk hasil yang cantek..



Dan Selesai..


Tu je..


Papai..

Selamat mencuba.


.



19 comments:

MAKCEK bukan NENEK said...

dah try buat untuk header .
tapi masih buruk .huhu

kna banyak belajar dr wan lg .heheh

amny.. said...

cantek..p xrti nk wat sndri..
amni xley tempah kew kt wan??

cik Ladies said...

nak buat3x .. !
msti best kan .. wah , 3D ..
thank u ye wan da byk ajar sy edit2 niey :)

Wan_hazel said...

MAKCEK bukan NENEK

boleh je...hhehe...peace..

Wan_hazel said...

amny..

boleh je..wan trima temphan...Pm je wan kat Fb k..wan hazel

Wan_hazel said...

cik Ladies

welkam..peace..

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

haduiii,, dh wat separuh tp pening la yang buat lima warna tu,, susahnya,, huhu

Wan_hazel said...

siti faridah harun (nama penuh tu)

Senang je tu..ekot je tuto wan tu..faham betul2 k

amny.. said...

tp.............
kne berbayar ye wan..??
huhuuhu..

amny.. said...

wan..
amni daa add fb wan..
wan jgn lpe follow blog amni gak..
www.limelog.blogspot.com
sal tempahan header 2 amni byr cre tpup bley x??
hehehheheheh

Wan_hazel said...

amny.

ok nanti wan app..yep 1 header rm15..ehhehe

Salina@IbuAqil said...

TQ wan.. Ni nak kene cuba gak ni.. Tggu akak ada masa bt masa ni cibuk skit keje opis melambak.. ;o) mekasih wan kongsi ilmu..

Wan_hazel said...

Salina@IbuAqil

ok kak..no prob..senang je tu..eehhe

puanbee said...

uit nk try lah..huhu

Wan_hazel said...

puanbee

boleh je..ehhehe

haffizmohdnoor said...

wan.. nak tanya boleh?
camne nak bawak font dlm Xara 3D tu ke Adobe Photoshop .. Apis pakai CS4 punyerr.
then, kenapa background wan putih je?

pliss tulung :)

Wan_hazel said...

mula2..save dri xaa 3d tu..lepas tu open lagi dr adobe...tgk tuto xara wan k..

Sygku Dyla said...

mmg kna buat kat Xara dulu ke?

Wan_hazel said...

yep