Wadah Madrasah Pengalaman: Adobe photoshop : Tutorial cut gambar guna pen tool


Wednesday, January 8, 2014

Adobe photoshop : Tutorial cut gambar guna pen tool

.

Gambar carian google

Assalamualaikum ...
Memang agak lama wan tak buat tutorial kan
Jadi kali nie Wan buat tutorial bagaimana cut gambar guna pen tool
Bagi wan guna pen tool memang mudah dari cara yang lain
Jadi jom cuba

Mula macam biasa 
Open gambar yang korang nak cut


Bila dah open
Korang klik kanan pada anak panah 1 macam dalam gambar kat atas tu
Dan pilih pen tool


Dan pastikan korang klik pada anak panah macam dalam gambar kat atas nie \


Selesai tu
Korang klik pada setiap sudut gambar
bahagiahn yang berlengkung tak payah tak perlu
Pada titik korang mula pada titik tu lah korang tamatkan titik korang
ok ..


Selesai dah buat semua
Korang klik lagi kanan macam dalam gambar kat atas tu
Dan pilih Add Anchor Point Tool
Macam pada anak panah dalam gambar kat atas tu


Bila dah pilih Add Anchor Point Tool
Korang tick pada bahgian yang ada lengkung
Tengok gambar kat atas tu
Tick je taw
Tak yah gerak. hehehe


Masa nie korang gerakan titik yang korang buat ke bahagian yang melengkung



Nampak tak anak panah macma dalam gambar kat atas tu
Kat titik tepi tepi tu
Korang boleh tarik keluar dan ke dalam
Untuk besarkan bahgian lengkung


Nak mudahkan untuk dapat lihat bahgian lengkung dengan jelas
Korang tekan CTRL dan + pada keyboard korang untuk zoom in
Dan CTRL dan - untuk zoom out


Selesai semua bahgian lengkung
Dan korang dah puas hati
Korang klik kanan pada gambar
dan pilih make Selection
Macam dalam gambar kat atas tu
Araso ?? hehehe (faham tak ?)


Dan nanti akan keluar pop up macam box kat atas nie
Korang klik ok.


Dah klik ok
Korang akan dapat garisan putus putus macam dalam gambar kat atas nie


Dan selesai
Korang boleh cut dan paste pada tempat yang korang nak.

Tekan CTRL dan X pada keyboard korang untuk cut
Dan CTRL dan V untuk paste ..


Selesai .


Selamat mencuba
Wan dah cuba buat tutorial dengan teliti
Korang hanya perlu cuba dan jaya


Terima kasih

Tutorial lain
http://wanhazel.blogspot.com/p/graphic-editingadobe-dll.html




.



9 comments:

~ cahayakelembutan ~ said...

wan..mcm nak..kmk mun nak molah banner..kotan lamak dah x makey ps tok jd dah lupak..huhu..mcm dah create layer nak..mun nak ejas gne owh..huhuhu..

nway..nice tutorial..lak mun ada update gk d fb k ;)

~ cahayakelembutan ~ said...

wan..kmk nak tyk..mcm mun nak polah banner nak..kn kt create layer utk each bckgrnnd..mun nak ejas each content layer ya gne owh..kotan lmk x k ps alu lupak..huhu

Wan_hazel said...

ktk klik pada layer yang ktk nak adjust ya

lepas ya ktk leh adjust..
setiap layer kan berlainan so mun nak adjust layer yg 1 klik kat layer 1..and so on

dayang senandung said...

cute.. tolomg cut gambar kmk gik :)

aien hermionie said...

yeeeyy!!! TOTORIAL POTOSHP DAH KEMBALI..

Sygku Dyla said...

Terima kasih Wan skrg dila dah boleh cut dengan kemas huhu

Keri Ikhwan said...

teringat zaman mula2 pakai ps dulu. edit background pakai tool eraser je haha

Akeyla Azmi said...

wahh lebih simple lahhh huhhuhu
yay abg wan is back :D hehehheh

timm_bill said...

macam da lma je wan xwat tutorial..tq!