Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial welcome note / Status pada header versi marque


Saturday, September 17, 2011

Tutorial welcome note / Status pada header versi marque

.


Assalammualaikum...


Kali nie Wan nak Tutorial welcome note / Status pada header versi marque..Marque nie masksudnya gerak kiri ke kanan atau kanan ke kiri atau kiri kanan kiri kanan..atas bawah pun boleh juagak..Semua nya kita leh ubah ikut keselesaan atau kepakaran kita..Tutorial ie permintaan dari Nurul Ayna.

Sebenar nya Status tu bukan lah status twitter yang Wan pernah guna sebelum nie..Sebab status twitter yang pernah Wan guna sebelum nie amat memberatkan Loading Blog so Wan ubah lah sedikit HTML Dan guna secara manual iaitu meng-Update status secara meng-edit pada design/template blog.Malah kali nie Status atau welcome note nampak lebih menarik.So kalau korang berminat..


Jom tutorial.

Mula mula korang buat lah satu header yang mempunyai tempat untuk korang letak status korang tu nanti..Contoh macam header Wan kat bawah nie..Kalau nak belajar wat leh tengok kat Tutorial Adobe nie.Tutorial wat Cloud Status.




Bila dah selesai wat header yang mempunyai Cloud Status tu..Korang upload je macam biasa pada ruangan header korang.Dan selepas tu pada sesiapa yang masih belum wat ruangan Add gadget pada atas header korang tengok Tutorial nie k..
Tutorial Add Ruang Gadget atas Header dalam page Element




Lepas tu korang copy kod Bawah nie dan letak pada
Design>Add gadget dibahagian atas header>HTML





<div style='padding-left: 0px; position: absolute; Z-INDEX: 300; margin-LEFT:210px; WIDTH: 290px; margin-TOP: 250px; HEIGHT: 120px; background:#;'>
<marquee behavior="alternate"><marquee width="150">

STATUS KORANG?NOTE KORANG

</marquee></marquee><br />
</div>





margin-LEFT:210px;margin-TOP: 250px; tu adalah kedudukan status korang so korang ubah ubah lah nilai nombor tu sehingga tepat masuk dalam cloud status korang..

WIDTH: 290px; nie lak adalah size cloud Status korang korang kena taw k..brapa size cloud tu..So masukkan lah size lebar cloud status korang tu..Supaya nanti pergerakan status korang tak terkeluar..

width="150"&gt; yang nie lak adalah size untuk status korang..brapa besar pergerakan tu nak bergerak.

STATUS KORANG?NOTE KORANG..Yang nie lak tempat korang nak update status or letak note korang k..So setiap kali korang nak ubah statsu ubah dekat sini je..



Kebanyakan nya perlu try n error..Perlukan banyak bersabar..

Save preview sampailah korang puas hati..


So selamat mencuba.


.



15 comments:

merahitujambu said...

tutorial berguna..thanks.

Siti Arfah said...

Tq utk sharing ni wan hazel. :)

Nurul Ayna Nabiela said...

menda nie jdik aw.. tpi nper ek, bile dh letak kat cloud tu, tulisan tu x nmpak lak...

Wan_hazel said...

merahitujambu

welkam..sama2..

Wan_hazel said...

Siti Arfah

sama sama..

Wan_hazel said...

Nurul Ayna Nabiela

tulisana tak nampak??pelik nie..

Nurul Ayna Nabiela said...

erm2..dh try da...
bile klik kat tulisan tu baru nmpak...
amende yg slh ek?ke template wan x sme design?

Wan_hazel said...

klik kat tulisan..erm..try ubah warna tulisan tu k...wat kn tulisan tu bewarna..tulis kat post entri n watkn tulisan tu bwarna lepas tu copy paste masukn dlm kod tu

Wan_hazel said...

klik kat tulisan..erm..try ubah warna tulisan tu k...wat kn tulisan tu bewarna..tulis kat post entri n watkn tulisan tu bwarna lepas tu copy paste masukn dlm kod tu

Nadzirah Azani said...

macam mane kalau nak letak welcome note ni dekat sidebar?

Wan_hazel said...

copy kod dia je...letak kat side bar...add gadget side bar k..margin top n left tu yg no semua tu letak o..

hoyahadis said...

jumpe pun tuto ni..heh..he..thaks wan.(^_^)

Wan_hazel said...

welkam..peace..eheheh

Afiq Affendi said...

Nape takboleh erkk?? sbb ade Body Content Kat Atas Header........Text tuh dah oke dah cume tuh jew... :(

Wan_hazel said...

buat balik dari mula k..insya ALLAH boleh..ada silap tu kot