Wadah Madrasah Pengalaman: Jangan sia sia kan penggunaan Blog..


Monday, November 28, 2011

Jangan sia sia kan penggunaan Blog..

.


Assalamualaikum...

Korang wat pe tadi??tengah cek income Nuffnang??cek income Churp Churp?? ads ads lain?? amacam ada income naik tak??mesti banyak kan..Sehari leh dapat dalam RM2, RM3 or RM10 or RM100 ..pergh memang hebatkan korang..Kalau nak dibandingkan dengan blog cikai cikai Wan yang tak glamer dan bukan retis nie mana lah nak dapat lawan blog yang traffic 10k keatas dalam sehari.


Berblog nie bukan hanya sekadar luahkan isi hati bukan sekadar berkongsi tapi seharusnya kita gunakan ruangan blog untuk hasilkan pendapatan pasif..Boleh lah buat belanja poket kan..Cukup bulan or cukup tahun boleh lah berbelanja..Contohnya kumpul income sampai bulan Ramadhan nanti..10 or 5 hari sebelum masuk bulan Ramadhan leh lah cashout income , dalam masa 30 hari cek datang kat rumah so income tu leh lah wat belanja sakan untuk sambutan Syawal.Tul tak??Nie untuk pengguna Nuffnang.Samalah jugak dengan pengguna Churp Churp..Wan lak Churp Churp Wan makin hampir nak capai target..Tahun hadapan nak beli DSLR satu lagi..hehehe.Insya Allah..


Hari nie Wan selalu tengok blog blog yang hanya pentingkan luaran ..Maksud Wan penampilan namun apa yang terkandung kosong dengan gaya bahasa yang lintang pukang.Dengan penggunaan bahasa yang singkat dengan gadget yang melebih lebih dengan Gambar yang entah ape ape..Tapi tak pe Wan dulu masa mula mula berblog pun macam tu jugak..ehehe.Sampai hari nie kot...Dulu tak de orang nak tegur so hari nie masa nie Wan bersedia tegur korang..Perbuatan korang terhadap blog korang tu kadang kadang menyusahkan diri dan membosankan bagi sesetengah blogger..Namun korang jangan risau sebab semua ada pandangan masing masing.


Apa yang penting berblog jangan aibkan orang k..Tu yang penting..Mungkin niat korang baik nak berkongsi keburukan seseorang tu tapi niat yang korang cuba sampaikan tu adalah niat yang tak baik sebab meng aibkan orang..Sebaik baiknya sembunyikan lah keburukan sesama saudara.Belajar dulu hukum harus haram dan wajib sebelum menilai seseorang dan menghakimi seseorang..Ingat kita bukan Tuhan nak menghukum seseorang tu.

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA:

Bahawa Rasulullah SAW bersabda: Hindarilah oleh kamu sekalian berburuk sangka karena buruk sangka adalah ucapan yang paling dusta. Janganlah kamu sekalian saling memata-matai yang lain, janganlah saling mencari-cari aib yang lain, janganlah kamu saling bersaing (kemegahan dunia), janganlah kamu saling mendengki dan janganlah kamu saling membenci dan janganlah kamu saling bermusuhan tetapi jadilah hamba-hamba Allah yang bersaudara. (Sahih Muslim No.4646)


K lah korang...Hargai blog korang..Guna lah Blog sebaik mungkin untuk jana pendapatan korang tu..


Lain lain yang menarik

.



14 comments:

MiSz fiFiEyQa said...

i love blogging...wpun xde income saya tetap suke blogging!!yeahh... ;)

♥ Nurhusna Syabani Hamzah ♥ said...

heee :D setujuu dengann abg wann :)
yuppp , betul2 , jangan jadikan blog kite tempat memaki hamun .
dan show keburukan orangg . ouhh sangat tak baikk tauu ! ape lah diorang nie :)
insformasi yang berguna ,
insyaAllah una cuba :)
btw abg ! wish me luck for my SPM :)
still left one more paper ! hehe :D

tia fatiha said...

betul ! setuju dengan abg Wan :)

biha yahya said...

suka entri nih.. nak try wat churp churp laa :D

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

alamak..terase pulakk yg part "blog yg hanye pentingkan luaran"...
ehe..fa selalu update nonsense2 jea..

pinkysh aQuiela said...

hyep abg wan. huhuu
nakk sgtt tawu psl churp churp niehh.. better dri nuffnag eh ?

Nyamuk Terbang said...

haha says.my jgn lupa

Wan_hazel said...

MiSz fiFiEyQa

yeah semangt berblog,,,

Wan_hazel said...

♥ Nurhusna Syabani Hamzah ♥
yep betul tu...wan doakan semga berjaya dan dpt menjawab soalan tu k...Gambate

Wan_hazel said...

tia fatiha

gud2..hehhee

Wan_hazel said...

biha yahya

boleh je..try lah

Wan_hazel said...

NiGhTiNaNgLe_FARA
hahaha..jgn lah terasa..asalkn ade isi ok tu

Wan_hazel said...

pinkysh aQuiela

bagi wan..churp2 nie cepat dpt income dari nuffnang

Wan_hazel said...

Nyamuk Terbang

yep betul2