Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : ambil gambar waktu malam


Monday, November 28, 2011

Tutorial Photography : ambil gambar waktu malam

.

Sony alpha a350
ISO 400|f/5.0|2.5''

Assalamualaikum...

Kali nie Wan nak kongsi sedikit tips atau langkah langkah nak ambil gambar waktu malam..Walaupun Wan tak berapa pro tapi Wan tetap nak kongsikan kat korang.Setiap orang ada cara tersendiri dan nie lak adalah cara Wan.


Macam biasa lah penggunaan Mode Manual(M) tetap langkah pertama yang Wan cadangkan kat korang.Sama jugak macam mana nak ambik gambar light painting.


-Tutorial Photography : Light Painting / Light Graffiti / Lukisan malam


Setting sama je..ISO pastikan 100 - 400 untuk elakkan Noise boleh lebih jika perlu.Shutter speed kurang dari 1"- 3'' (bergantung) apperture bukak luas luas..untuk kasi lebih cahaya masuk.Nak dapatkan gambar yang sharp lak aperture kena f/8.0 - f/13 .Yang paling penting Tripod..Nie untuk ambik gambar tak bergerak taw..Landscape waktu malam.Lens pun mainkan peranan jugak..tapi tak begitu penting..Wide lens ok sebab leh beri lebih cahaya masuk.


-Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity
-Tutorial Photography : Shutter Speed
-Tutorial photography : apa itu "Aperture"
-Tutorial Photography : Kenali Tripod_kepentingan dan jenis
-Jenis jenis Lens (photography) , Kenali Lens DSLR


Kadang kalau nak tembak gambar bergerak masa malam lak korang kene tinggikan ISO ke 800 sebab kena kurangkan masa Shutter speed korang..Exposure korang kena kontrol..Tahu nisbah exposure yang sesuai so korang akan berjaya..Boleh cuba dengan setting asas. ISO 100, f/9.0, . Snap dan lihat. Under?? Lambatkan lagi shutter. Over?? Lajukan siket shutter.Try n error nanti bolehlah korang faham cara yang sesuai...Exposure= ISO+Shutter Speed+Aperture..Atupun korang perlu external light atau lampu denyar.Atupun apa2 cahaya je.


Apepun korang perlu tahu..ISO tinggi akan dapat noise lebih. Shutter slow akan dapat blur lebih (yang bergerak) dan Aperture besar pulak akan dapat DOF =Depth Of Field nipis (tapi kalau ambik subjek jauh..takde kesannya).

Gambar malam mungkin akan nampak NOISE..Kalau exposure korang salah.tapi jangan risau..NOISE juga art.



Sedikit info untuk dikongsi

NOISE adalah satu daripada seni Photography..Mungkin ada antara korang yang tak suka NOISE yang berlebihan.SEbab NOISE nie mencacatkan Gambar.(bergantung denagn gambar yang diambil).Tapi bagi Wan NOISE tetap seni.Dulu NOISE dikenali sebagai grain.Biasa nya photographer sukan menggunakan ISO yang tinggi yang paling hebat NOISE.Walaupun mereka boleh memilih filem iso rendah yang sangat kurang noise tetapi mereka lebih senang menggunakan filem iso tinggi yang kaya dengan noise. Mengapa takut dengan noise?


Hari ini pembuat kamera DSLR juga melengkapkan noise dalam kamera mereka pada iso tinggi. Bagi Wan noise adalah perkara biasa dalam seni photography, gambar tetap dipandang cantik walaupun dengan NOISE yang tinggi jika dibandingkan gambar yang under exposure.




Kalau ada tersalah info harap dibetulkan..Mungkin cara kita berbeza namun hasil tetap nak yang terbaik..


Lain lain yang menarik

.



8 comments:

Nazirah ms said...

Wan, anda memang superb. Hehe. Btw, bapa ktk beli dslr a350?

Wan_hazel said...

1K ++ tanpa kit lens...body jak..ehehhe..makceh..mek biasa2 jak..ktk da DSLR juak ka??

a u n i said...

like photography..dan blog anda selalu saya kunjungi nnt..sebab ada info tentang photo..
follow me back http://aunipijaksemut.blogspot.com/

Wan_hazel said...

auni

tengs..nanti saya akan jenguk blog awak

adeela's aziz said...

DSLR. Besnyee ;D

Wan_hazel said...

a ah bes sgt..ehehe

adeela's aziz said...

Hehehee. Untunglahh ade DSLR sendiri ;D

Wan_hazel said...

hehehe...untung jugak..ehehe..