Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial buat doodle lelaki


Saturday, June 30, 2012

Tutorial buat doodle lelaki

.


Assalamualaikum


Kali nie Wan nak ajar korang camne nak wat doodle lelaki lak..Buat muka doodle je lah ye..Wan anggap korang dah faam semua Tool yang digunakan , Macam mana nak buat new layer dan shape tool , pen tool semua tu harap korang semua dah faham.Sebab sebelum nie kita dah belajar macam mana nak buat doodle muslimah..Caranya sama..Tool yang digunakan pun sama..Kalau masih tak tahu ... Korang leh rujuk Tutorial kat bawah nie..



-Wrap Untuk Doodle dan Lain Lain
-Melukis Doodle dan mewarna Doodle
-Wat tudung dan baju Doodle bercorak
-Tutorial melukis dan mewarna Doodle - Adobe Photoshop (Versi Video)  


-Tambah Ton Warna Pada Doodle_Paint Tool Sai 
-Tutorial Melukis Doodle _ Paint Tool Sai

-Wat Dolly for beginner part 1
-Wat Dolly for beginner part 2
-Wat mulut Dolly muncung


Kalau korang dah siap sedia..

Jom Tutorial..


Mula mula open adobe korang dan buat new file..Semua Adobe pun leh guna taw..Tool basic dia sama je..







Korang guna shape tool bulat macam yang dalam gambar kat atas tu k..Tengok kat anak panah tu..Ekot apa yang ada kat anak panah tu..dan buat new layer k..Harap korang faham setakat nie..dah buat bulat dengan shape tool tu korang klik kanan dan Stroke..macam biasa..Buat stroke je.






Lepas tu korang buat sekali lagi bulatan dengan shape tool bulat korang tu..dan lepas tu korang klik kanan pada pen tool korang dan pilih yang pen ada tambah tu "+" k..Bila dah klik korang klik pada mana mana bahagian bulatan yang korang dah buat guna shape tool tadi..macam kat dalam gambar bawah nie..



Kat anak panah tengah tu taw..korang klik kat situ..kat tepi tepi tu memang dah ada..Korang cuma perlu tarik je untuk bentukkan rambut.tarik atau tolak ke dalam.Cuba dan jaya k..Lepas tu buatlah stroke macam biasa.



Selepas tu korang pilih lak pen tool biasa.Korang klik kanan dan pilih yang basic paling atas tu..macam dalam gamabr kat atas tu..Dan korang mulalah buat rambut untuk bahagian hadapan muka doodle korang..Macam kat dalam gambar bawah nie.






Korang klik satu bahagian dan klik lagi pada satu bahagian hujung dan tarik untuk bengkokkan garisan tu..Dan lepas tu Stroke macam biasa.Dan buat untuk yang selebihnya.


Dah selesai tu..Kita padam bahagian yang tak berkaitan lak dengan eraser tool..Dan selesai..Kalau Tutorial nie terlalu cepat dan ringkas sebabkan korang tak faham..Apa kata korang rujuk dulu Tutorial yang Wan dah sediakan kat atas tadi.. Selamat menjana ilmu..



Tu je..


Jika entri kali nie berguna..Like dan share..Sudilah kiranya klik donate Button bagi membantu kami..



Sudi lah kiranya klik link dibawah untuk memberi sumbangan kepada blog ini..Terima kasih sangat sangat




.





11 comments:

Han Hanan said...

apa font yg digunakan untuk ayat "melukis doodle" yg fieldset tu ya?

dayah chan said...

alahai comelnya lah wan oii..geram..

Cik Chokie said...

lukisan yang mudah :D dah macam tumbler

Wan_hazel said...

tengs...nama tulisan tu

Soupleaf

Iza Zaty said...

tengs sebab ajar abg Wan. dh lame cari tuto ni nk buat doodle laki ni. akhirnya jumpa! hehe.

miz ruha said...

comeynye,, bleh try nti ni,,,

Si Tuyuk said...

assalamualaikum,,kiut nar jwk..hehe..singgah lah belog kmk.,.hehe..kmk dah follow ktk..hehe

sare ared said...

terbaek

NoRaQiLah JohaRi said...

suke doodle wan =)

^^eKaTiKaH^^ said...

alo, tomey tomey. nak try la nnti..hee

Sygku Dyla said...

ohhh macam ni rupanya huhuhu