Wadah Madrasah Pengalaman: Blog diremove gara gara "Link" dalam kotak komen


Thursday, November 24, 2011

Blog diremove gara gara "Link" dalam kotak komen



Assalamualaikum...

Hai korang...Kali nie Wan nak kasi taw perkara yang sering kali korang buat dan kekadang perkara yang korang buat tu korang tak tahu apa risiko nya terhadap blog orang lain.Perkara nie sering sangat blogger blogger buat tak kira lah otai blogger ke newbie ke.Semua buat sebab kekadang mereka terlepas info atau perkara yang penting macam nie..Oleh kerana nak sangat traffic ke blog tu mereka sanggup bazirkan masa nak link kan sesuatu ke dalam kotak komen blogger lain..Bazirkan masa ke??hehehe


Bagi Wan..Kalau Blogger yang tinggalkan komen dengan LINK nie Wan secara auto akan delete komen tersebut..Sapa nak Blog diremove ???Wan tak nak..Korang nak??Mesti tak nak kan..



Ada tak yang tertanya tanya sekarang kenapa benda nie boleh menyebabkan blog di remove??


Ok benda nie sebenarnya korang dah tahu..Google kadang kadang ada masa jugak dia hilang ingatan taw..Sebab Link dalam ruang kotak komen korang mungkin dianggap sebagai SPAM..bila terlalu banyak Komen beserta LINK nie , maka terlalu banyaklah SPAM didalam blog seseorang tu..Bila terlalu banyak SPAM..maka tanpa segan dan silu Google atau pihak Blogspot akan me-remove blog tersebut...Dan hilanglah blog korang atau blog yang korang selalu tinggalkan LINK dalam kotak komen tu..


Sebab tu lah Wan pastikan Blog Wan komen di approve oleh Wan sendiri sebelum di publish untuk tontonan umum..Selain menapis kata kata jahat dari "Anon" .. Menapis komen Ber LINK nie pun dapat dilaksanakan..


Copy paste benda yang sama berulang kali bukan dianggap SPAM (nie info yang salah).


-Wat Comment moderation


Apa apa pun kalau Blog yang ber domain sendiri Blogspot tak kacau k..ehhehe..Tapi elakkan jugaklah approve komen ber LINK nie..Kalau setakat letak link macam nie tak kisah lah..

http://wanhazel.blogspot.com/


Sebab link kat atas tu tak boleh di klik dan terus direct ke website tu..Fahami apa tu SPAM k..SPAM bermaksud meletakkan link bukan dalam bentuk Text tapi dalam bentuk direct link (URL link)..Seperti contoh dibawah..Korang boleh klik..

Klik KLik


Informasi dari Google;
Please note that blogs are removed not only for hosting spam, but for potential TOS violations such as Copyright Infringement, linking to websites which provide illegal downloads, little to no unique content, scraped content / auto blogging, large blogs with multiple, unfocused / unrelated subjects, content and links referencing Affiliate / GPT / PTC / PTS activity, etc.



Lain lain yang menarik

.



66 comments:

AzzaLifeStory said...

ya ke. .
blog azza mcm bnyk cm 2. .
allla. .
mesti delete la nie kn. .
ok2x. .thnks info awk. .
sngat berguna la. .

Luqman Hakim said...

haha lu sama macam gua bhai, gua pon remove je tanpa belas kasihan sebab menyemak je link tu.

Z_BieberG said...

Oh bru tahu

Wan_hazel said...

AzzaLifeStory

welkam..peace

Wan_hazel said...

Luqman Hakim

ahahha..tu lah kan,,,kesian..ehee

Wan_hazel said...

Z_BieberG

sudah tahu skang so hati2

atyn nayn said...

baru taw. best info. tengs :D

nuyui a.k.a miss YUI said...

gtu ea..

pasni xnk approve..even dah tulis jgn letak,gatal gak nak letak tu..hehe..

TQ wan!

Phat said...

betul2 aku penah kene..dulu blogspot cakap blog aku kene remove sebab ni la tp seb baik dapt balik so kena hati2 la pasni...tp kalo buat segmen mesti nak letak link kat ruangan komen kan? camne tu wan? konpius

Wan_hazel said...

atyn nayn

welkam..peace

Wan_hazel said...

nuyui a.k.a miss YUI

hehehe...welakm yui..syg blog so tpaksa lah delete komen yg macma tu kan

Wan_hazel said...

Phat

kalau letak link tu pastikn link text macm kat bawah nie..contoh

http://wanhazel.blogspot.com/2011/11/blog-diremove-gara-gara-link-dalam.html

org klik pun tak leh kan...so tu tak dikira SPAM..tu dikira perkataan biasa je..sebab bukan link yg direct klik..buat segmen tu kene tulis kat situ jgn guna URL link direct guna je link yg text..

hoyahadis said...

dah tau skrg..dan tak nak buat lg..ingatkan kat facebook je..rupenye kat komen blog pun tak boleh..yg pling seram link yg org letak kat komen blog kita pun kire SPAM..adoi kena letak notis ni kat blog jgn guna direct link kt komen..syg jgk nk delete komen org,tp ape nk buat kene delete jgk tanpa belas..he..he..thanks wan.. panjang btul komen..(^_^)

ANA FARHA said...

oo.. gitu ye.. akak pun kadang-kadang wat cam gitu..

okey.. lepas nih tak leh arr..

Nur Syalillah Kamrudin said...

owhhh..baru tau..patot la ade blog yg warning jgn wt link cm2 kat komen..skg da phm..tenks 4 sharing da info :)

Eiyra Nu-Qi Ra said...

hehehe...eiyra pun wat popup comment nie...le approve comment yang berkaitan je...hehehe

tarbaek la wan!!~ hehehe

Rabiyatul ♥ said...

Owh, baru tahu. . Nasib baiik tak tingglkan dlm komen org :)

Hanis said...

Salam Wan. Entry yang berguna. Macam mana pula kalau kita ikut tuto REPLY TO COMMENT? Maksud saya, ia kan DIRECT LINK untuk men-tag name seseorang itu. Yang tu kira SPAM jugak ke Wan? Terima kasih :)

feza said...

oh.faham2. feza pernah approve direct link ni. rupanya google anggap itu mungkin spam. lain kali tak approve dah.thanks info.sgt berguna.

Wan_hazel said...

hoyahadis

a ah..ekne wat satu notis..wan tak nak wat notis..sebab akan delete nye..ahahaha...

Wan_hazel said...

ANA FARHA

a ah...bahaya..syg kat blog..

Wan_hazel said...

Nur Syalillah Kamrudin

welkam..share is care..eceh..ahaha

Wan_hazel said...

Eiyra Nu-Qi Ra

a ah..approve dulu komen baru senang kan..eheheh

Wan_hazel said...

Rabiyatul ♥


sehehhe.;peace

Wan_hazel said...

Hanis
kalau link tu link yg boleh diklik memang akan dianggap SPAM>>>so baik jgn guna kan..

Wan_hazel said...

feza

welkam..peace

zOeY zAu YaH said...

sebelum nih dpt info psl nih..ingatkan blog org tu yg kene remove upanya blog kita huhu..thanks ya sbb share..mesti akn hati2 pasnih..

Wan_hazel said...

zOeY zAu YaH

ehehhe..sama2..peace

Maslina said...

abg wan macam mane kite nk detect same ade komen tu dgn link sekali atau tidak ?

Wan_hazel said...

kat komen tu ada ayat biru

rara pinkmafia said...

thanks for info wan.rara follow sini =)

Miss Nadya said...

thanks wan..nad nk pergi delete r..:)

Miss Nadya said...

thanks wan sebab bukak mata nad..seyes nad baru tahu spam dekat kotak komen..

thanks lagi..kalau letak macam ni xpe yer?

http://miss-nadya.blogspot.com/2011/11/spam-link-dalam-kotak-komen.html

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

salam..ca nak tanya, ca tak pernah pon buat camtu kat komen orang lain @ jarang la orang lain tinggalkan link ke blog ca..tapi ramai yg bitau ca yang komen2 ca kat blog diorang masuk dalam ruangan spam..padahal xde pon link3 ni..nape ek???

*harap boleh bitau kat blog ca ye..thanks... :) *

NZ Diaz said...

rasanya blogger dah ada spam protection sendiri. jadi kalau dia lepas spam protection tu dah kira selamat.

sistem "reply to" bukan link ke page baru tapi link ke ID comment. kalau klik oun masih dalam tu.

apa pun, good info :D

Wan_hazel said...

rara pinkmafia

tengs n welkma rara

Wan_hazel said...

Miss Nadya

welkam..kalau yg tu tak pe..sebab tu cuma perkataan bukan SPAM link

Wan_hazel said...

♥CiK DuYuNG [Ca]♥

yg tu wan tak taw lak..mungkin sebab blog ca ade mengandungi sesutu yg tak ok kot..gadget lebih sgt..tak taw jugak

Wan_hazel said...

NZ Diaz

tengs...SPAM tetap SPAM kan..

Nur Zulaikha said...

okeyh,,da paham...terima kasih sgt2 wan hazel...patot lah ade 2 notis kat bahagian spam..rupenye sebab tu..memng pernah ade pun readers wat mcm tu kat blog N.Z tp approve je la sebab tak taw..huhu..pas ni kene hati2..thanks again..

❀ ERAH ❀ said...

info terbaeekk !!

kmk suka part tok ...

""Copy paste benda yang sama berulang kali bukan dianggap SPAM (nie info yang salah).""

coz...ada org mdh ngn kmk...molah gia spam...dolok x tauk...auk jak la...heheh.

Wan_hazel said...

Nur Zulaikha

a ah kene hati2...jgn approve sebarang taw

Wan_hazel said...

❀ ERAH ❀

ya org gila madah camya..copy paste pun di padah SPAM..xlah mek tauk..ahahha

Mohamad Amzar said...

Join

http://beskodpowerb.blogspot.com/2011/12/contest-menangi-template-dari-wan-hazel.html

Miss uCu said...

wan..Good luck mek dah JOIN ur contest:)
http://angahsyg.blogspot.com/2011/12/contest-menangi-template-dari-wan-hazel.html

Wan_hazel said...

tengs.

MalIqmal said...

Nakkah kinektok rami dh org pake nak reply comment ya nak? Ya boleh dikira SPAM sik? Sebab nya ada engkh @Maliqmal (contoh)

Wan_hazel said...

ya mek xpasti gilak...xbrani nak komen..

zana said...

sib bek zana wat Comment moderation..tp yg terjdi kt zana dua 3hri lps tu..sbb tergatal tgn g apprve spam komen ritu.. dak mne ntah..huuu..trima kasih wan bg info..zana da like..:)

zana said...

wan klu kita wat entri.pas2 linkkan cnth wan punye cne ye..tu dikira spam jugak ke?

Wan_hazel said...

entri lain..komen lain taw...hehehe

zana said...

owhhh ok ok..hehe bru zana fhm hihi..thanks ye wan share info2 ni ye..

Wan_hazel said...

welkam..peace..ehehhe

zahidahwahid said...

baru tauk aih....selalu la kmk polah spam kat blog orang...tedah cdak lok....pastok sik polah agik....

Wan_hazel said...

hehehe...sik hal dah tauk boh polah gik..eheheh

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh blog sy pernah kena remove..agknya sbb ada org komen letak link kaler biru tulah ya

•♥ Myra ♥• said...

ohooo..baru tau..thanks for the info ;)
nanti kalo letak link kat dalam blog post utk link kepada org lain kira cam spam jugak la ye..iskk..dh buat camtu dah..

izan mama mia said...

tq ..baru tahu...selama ni tak ambil kisah pun...

Hafizah Zainal Abidin said...

btol ke ? saya selalu buat camtu.. :(

Pretty2 Shy said...

Arghhh ! betul ke ? Blog saya byk komen gitu ..
Adoyaii

LeeViaHan said...

wah inf bagus ini,saya tak kan berbuat cam tu lah sebagai newbie ^_^

leeviahan.blogspot.com

Wan Namikaze said...

Assalamualaikum Wan Hazel, Saya Wan Kaze... Kalau letak direct link di dalam post & sidebar pon sama ke? Kalo sama, kene letak lesen (creative common) mcm dlm blog Wan Hazel ke?

Pagi2 jumpa cempelai,
Harap Wan Hazel Replai.

Wan_hazel said...

tak faham lak wan

Eva Beans said...

Salam...

Thnks for the info! Baruk kmk tauk..saya budak baru belajar. Mohon share link artikel tok di blog kmk k...http://yesiammyownshrink.blogspot.com

Hidayatul Afzam said...

owh,,baru tahu,,sebelum ni banyak sgt sy buat camtu,,harap2 la blog xkene remove,,tak pernah pulak nak ambik tahu pasal ni..thanks wan,,mohon share,, :)

Nik Ainaa said...

oooo macam tu. baru saya tahu. patutlah semalam tengok syok tinggalkan komen 'berlink' tiba-tiba blog kena remove! hoho terima kasih untk entry ini. sangat2 membantu :)