Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Cara ambek gambar Sunset


Tuesday, November 22, 2011

Tutorial Photography : Cara ambek gambar Sunset

.


Assalamualaikum...


Kali nie Wan nak ajar lak camne nak tembak Sunset ataupun hari senja..Sebenarnya tak de kaedah yang betul atau tepat untuk ambik gambar sunset nie..Kalau korang guna Mode sunset tu boleh lah jugak tapi hasil tak kan menarik dan tak kan seperti yang korang harapkan..bagi Wan lak apa yang perlu ialah Tripod.Korang dah tahu kan apa tu Tripod..

Tutorial Photography : Kenali Tripod_kepentingan dan jenis


Kalau ada Tripod hasil dan tugas korang akan lebih mudah..Kedua lak guna lah Mode Manual seperti Tutorial tutorial sebelum nie..Kalau ada DSLR guna lah Mode manual sepenuhnya untuk hasil yang terbaik.Dan tetapkan ISO kamera korang pada 100..Untuk hasil yang menarik dan tiada Noise.Selepas tu korang tengok keadaan persekitaran korang..Adakah cahaya masih terang atau telah beransur gelap..


P
asang tripod dan setkan kamera korang mengadap matahari..Tengok dekat kamera korang dengan live view.Adjust korang punya shutter speed dari 1/100 - 1/800 .Bergantung dengan keadaan cahaya pada waktu korang nak tembak sunset tu...Apperture lak F18-f30 pun bergantung dengan keadaan cahaya korang...Apa yang penting korang guna teknik cuba jaya sampailah korang tengok kat live view kamera korang tu ok dan menarik..Lepas tu korang klik lah snap..


Dan lihat lah hasilnya..Kalau masih tak memuaskan ..Korang try lagi dengan exposure yang berlainan..Sebelum nie pun kita dah belajar apa tu Exposure = shutter speed + Apperture + ISO..

Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity
Tutorial Photography : Shutter Speed
Tutorial photography : apa itu "Aperture"


B
ila korang kenal semua mengenai Exposure nie maka nya korang akan lebih tau exposure yang sesuai untuk menembak sunset.

Sebenarnya tiada Exposure yang begitu tepat untuk dapatkan sunset yang menarik..Sebab semuanya bergantung dengan keadaan cahaya dan persekitaran masa korang nak tembak sunset tu..Cuba dan jaya sahaja cara untuk dapatkan sunset yang terbaik..Tapi korang perlu cepat sebab sunset tak tunggu korang..Kalau lambat bulan lah yang timbul..ehehhe


So selamat mencuba..

Menarik untuk dikongsi

.



16 comments:

ahowk orang islam said...

err.. iso mana yang sesuai??
utk WB pulak??
msti ke guna f tahap tu klu nak dapt bokeh??

Wan_hazel said...

makin kecil apperture makin lazatlah bokeh..WB lak ISO mana yang sesuai tu bergantung dgn cahya..ISO 100-400 plg ok..kalau guna lebih dari 400 noise mungkin banyak

belajar exposure dulu taw..

C@lL mE mR R@f said...

mnx serial key tok adobe photoshop

MERADONG TODAY said...

nice info...

RJuliza said...

cantiknyee sunsettt!! sUkaa!

Wan_hazel said...

C@lL mE mR R@f

serial key..tak de..tapi yg protable ada..klik tutorial icon kat atas tu dan tgk kat bhgia download..so ada cs cs3 and cs5..

Wan_hazel said...

MERADONG TODAY

tengs..

Wan_hazel said...

RJuliza

tengs taw

Chenal said...

baik punyer info!

QasehSuci said...

pandai wan tgkp gmbr sunset...tapi memang wan saja ker blurkan background?

akak rasa lagi cantik klu wan fokus kt sunset tu...mesti lagi cantik sbb dah jadi sillhoute...heheh

just 2 cent dari akak....

Wan_hazel said...

Chenal

tengs bro

Wan_hazel said...

QasehSuci

a ah kak..wan sngaja blukan blakang bab nak fokus kat kepak pepatung tu..ehehe..sillhoute pun ok gak tapi law wat camtu pepatung dah tak nampak dah..ehehe..

Muhammad Fitri B. Mat Isa said...

wan hazel saye ni baru nk blaja .. exposure tu ape ? aperature shutter speed and ISO paham la .. tp ape maksud exposure

Wan_hazel said...

dah kasi taw kat dlm entri nie kan...so kene godek2 satu2 entri yg wan ade link kan tu..klik je kat link dl mentri tuto tu...semoga dpt korbankn masa nak blajar k

★ NuNa ★ said...

assalamualaikum abang thanks ~

Nisha Izlyn said...

Menarik!