Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : ambil gambar Light Painting / Light Graffiti / Lukisan malam


Thursday, November 24, 2011

Tutorial Photography : ambil gambar Light Painting / Light Graffiti / Lukisan malam

.

Sony Alpha A350
ISO 100|F/4.0|30"


Assalamualikum...

Hai korang...Sihat tak??...Kali nie Wan nak kongsikan macam mana nak ambik gambar atau buat gambar yang macam kat atas tu..Yang tu jenis yang simple je taw..Kalau korang nak sangat belajar cara buat nie..Wan harapkan korang akan belajar tanpa jemu..sebab bende nie bukan senang nak buat dan bukan susah jugak nak buat..Kalau dah faham konsep dan apa yang perlu dibuat korang akan jadi pro menembak seni light painting nie.




Jadi apa yang korang perlukan ialah Kamera korang yang boleh adjust Shutter speed ataupun DSLR.Kamera yang boleh adjust Shutter Speed nie penting sebab masa kita nak buat pergerakan lampu atau cahaya kita nanti , kita perlukan beberapa saat untuk siapkan tulisan atau corak kita tu.Lampu kecil..Kalau ada yang warna warni pun ok..Lagi cantek corak korang nanti...Kalau korang hebat..Korang boleh buat reka lampu korang sendri..Macam yang Wan wat..Wan guna lampu break kereta dan ubah suai sikit untuk keselesaan..macam gambar kat taas tu..Lepas tu Tripod..kalau tak de tripod korang boleh lah letakkan kamera korang kat atas mana mana tempat..asalkan benda tu tak bergoyang.Kerusi meja atas lantai..Asalkan apa yang korang nak tulis atau lukis tu nanti boleh disnap oleh kamera korang..Jangan lak letak kamera tempat lain korang lukis dan tulis lak tempat lain..Kompem kompem lah tak masuk..ehhehe.


-Tutorial Photography : Shutter Speed
-Tutorial Photography : Kenali Tripod_kepentingan dan jenis


Ok kalau dah ada semua tu..Kita mulakan macam mana lak nak setting kamera korang untuk hasilkan Light Painting nie..Mula mula pastikan kamera korang dalam Mode Manula (M) dan Apperture korang di letakan pada apperture F/5.0 kebawah ..Shutter Spped korang lak letak pada kadar 30" ataupun BULB...kalau ada teman untuk tekan shutter korang , korang boleh lah guna BULB.BULB nie selagi korang tak lepas shutter korang selagi tu lah blade dalam Lens korang terbuka..Kalau dah lepas shutter so gambar korang akan di snap..Kalau korang sorang je Korang guna lah 30" . ISO korang letak 100.


-Tutorial photography : apa itu "Aperture"
-Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity


Selesai setting untuk Kamera korang..Skang korang cari lah kawasan yang gelap atau pun yang tak terang sangat..Pasang tripod korang atau letakkan kamera korang dekat tempat yang korang rasa ok.Dan pastikan korang fokuskan lens korang pada cahaya lampu korang dulu taw..Kalau dah fokus baru senang nak snap dan lighting korang tak kan blur.LEpas LEns korang dah Fokus korang tukar lak mode auto fokus kamera korang ke Manual fokus...Supaya kamera korang tak kompius nak fokus time gelap k.Lepas tu korang guna timing shutter letak 2 second pun ok..Bila kamera dah mula open blade dalam lens (ada bunyi taw) tu korang start lah menulis atau melukis dengan lampu korang tadi..Pastikan korang tak terkeluar dari frame lens korang , nanti sia sia lah apa yang korang tulis atau lukis tu..Korang tulis pun secara terbalik taw..anggap diri korang tu cermin..Bila korang dah dengar sekali lagi blade dalam lens korang tertutup so kamera korang akan proses tulisan atau lukisan yang korang buat tadi..nanti kan hasil nya..Praktis dan praktis untuk dapat hasil yang menggagumkan..



Bila korang dah pro setting Exposure korang ..Korang boleh lah bermain di tempat yang tak berapa gelap lak..macam gambar yang Wan wat kat atas tu..Try dan error k..Mula mula memang lah gambar korang akan nampak bayang bayang badan korang..nanti bila dah pro korang akan tahu macam mana nak dapatkan Light Painting yang melazatkan..ehehe

So tunggu apa lagi..Try lah ...ehhehe


Selamat mencuba..

Lain lain yang menarik

.





25 comments:

AzzaLifeStory said...

cntik lahh. .
tp azza x da cmra dslr 2. .^^

mas saari said...

cantiklah wan! kagum akak...
kalau akak buat ni konpem tak jadi...heheheee

Wan_hazel said...

AzzaLifeStory

tengs..kalau ade digital kamera yg setarf DSLR pun leh guna

Wan_hazel said...

mas saari

tengs kak..akak try dulu buat taw..mesti boleh

Ajeyy Rawk said...

terbaik..!!

saya said...

cantik laa .
btw, suka cara wan bg semangat kat beginner2 macam saya neh :)

Wan_hazel said...

Ajeyy Rawk

tengs..peace

Wan_hazel said...

saya

ehhehe..tengs...Gambate gambate..

Nurul CLumsy Gurl said...

mcm gmbar edit je.. kmere pun ley wat cnie...hu2..cya la

bujangsenang said...

nice

Wan_hazel said...

Nurul CLumsy Gurl

a ah..boleh je..ehehhehe

Wan_hazel said...

bujangsenang

tengs bro...makceh

F.A.R.A.H. deeb said...

kreatif la awak ni :)

Wan_hazel said...

tengs.,biasa2 je..

uncelbengy said...

kacak pok...

Joe_ieyL~~~SinGle~~~ said...

Wan. Dapat x kita set auto watermark utk image yg di upload ke blog? malas la mok polah watermark cgek2.

Wan_hazel said...

hahaha..ya nang xpat eh..mok dik pun juak ngkah sigek2..xda yg auto pun watermark..mek pun tpksa ngkah sigek2

Bitt (double IS) said...

salam singgah..

wowww cool!

Wan_hazel said...

salam..ehehhe..peace

alia ;)) said...

cantik .saya pernah try buat tapi takdelah secantik awak punya .hihi .peace .

Wan_hazel said...

hehehe.kene praktis baru leh wat yg sempurna..peace

hoyahadis said...

kretip nye la wan..ade dslr (pinjam adik punye) tp tak reti nak ejas.. kena praktik dpan mate jgk bru faham..

Wan_hazel said...

hoya

hehehe..adjust manual je..senang tu...hehehe..

Nur Zulaikha said...

WAHHH..awesome..terbaikk..jatuh cinta lak ngn seni fotografi ni...

Wan_hazel said...

ehehe..tengs..lepass nie leh lah wat light painting kan