Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Elakkan entri dicopy dan CTRL+C..Entri tidak boleh dihighlight.


Sunday, March 13, 2011

Tutorial Elakkan entri dicopy dan CTRL+C..Entri tidak boleh dihighlight.



.



Salam korang..

Kali nie Wan nak wat tutorial elakkan Entri korang dicopy disalin menggunakan CTRL+C..Dulu Wan ada wat Tutorial Disable right klik. Tapi cara nie boleh dihack dengan menekan serentak CTRL+C selepas artikel kita di highlight..Tutorial kali nie lak..Nak highlight text pun tak leh..So Tutorial nie mungkin yang terbaik bagi sesape yang nak melindungi artikel dia orang..Bagi Wan lak..Wan tak nak guna nie koz apa yang ada kat Blog wan..Semuanya untuk dikongsi..Korang Wan tak taw lah..eheheh..Law nak tengok contoh klik link nie..wanhazelJunior..korang try lah highlight text kat situ boleh tak..?Mesti tak leh

So law korang nak wat..

Jom Tutorial..


Bagi pengguna Design/layout Template.

Dashboard>Design/layout>Add GAdget>HTML


Selesai tu..Korang copy kod kat bawah nie..dan save diruangan HTML gadget tu..
_________________


<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- © Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>



_______________
So tu je..


Selamat mencuba..


.



24 comments:

wiwyd said...

Kalau nak letak cursor tak boleh :(

Wan_hazel said...

tak boleh..maksudnye ape erk>???

Muhammad Faris bin Yahya said...

heheh dah buat da...

♥..cik_mas..♥ said...

dah buat.. thanks wan :)

αզʋ::∂нʏɛα::καмσ0 said...

hahaah.. kejam sgt j law wt cm 2.. haha.. sharing is caring la ;)

Wan_hazel said...

Muhammad Faris bin Yahya

hehehe..gud

Wan_hazel said...

♥..cik_mas..♥

welkam...peace

Wan_hazel said...

αզʋ::∂нʏɛα::καмσ0

tu lah...hehehe..tapi law ade yg wat novel ke ape ke..better guna nie lah...

~ narisha airien ~ said...

thanks deq...~

Wan_hazel said...

~ narisha airien ~

welkam..ehehhe..peace

Adeyn ;) said...

wan...kalau dh letak code kat ats tue..xleh letak cursor ke ?? sbb cursor dia default je...:) cursor yang sya letak tue hilang dh...

Wan_hazel said...

Adeyn ;)

law camtu try buang kod yg curswor=default tu...[review dulu law ok..save je

Adeyn ;) said...

dah dpt dh..thx wan!

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe..peace

Azyan said...

tenkiuuu :))

Wan_hazel said...

azyan

welkam

Achaa Sharm ツ said...

kenapa tak boleh? :(

Wan_hazel said...

Achaa Sharm ツ

pelik..nape lak tak leh??

Fifiey ;) said...

assalamualaikum wan , fy nk tnye .fy gne template as a blogskin .but time fy update post then selit laa pic skli , daa publish an tros jdi double post .so wan tahu x nk buat tuto psl ny ? :')
sorry coz mnnye :D

Wan_hazel said...

ranya dlm koding classic template tu ade dua koding

Ida said...

salam,mcm mna nak elak gambar yg ada dlm entri post disave oleh pengguna lain?

Wan_hazel said...

salam..wan tak taw plak..maaf ye

Ida said...

it's ok...tq

Fatin Natassha said...

nak minta tolong sangat dekat wan, kalau boleh tolong tengok2 kan blog saya :( banyak benda saya nak tambah tapi saya pening sebab saya guna classic template! http://fatinsibunga.blogspot.com/