Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial rapatkan Header pada content/body blog korang


Wednesday, March 16, 2011

Tutorial rapatkan Header pada content/body blog korang

.




Salam korang..

Hari nie nak wat tutorial rapatkan Header pada content/body blog korang..Sebelum ke klaz nie nak wat gak sebab ramai yang tanya macam mana nak wat lepas dia orang tengok WanhazelJunior.So law korang berminat.


Jum tutorial..(untuk pengguna design/layout template sahaja)


Sebenarnya cara nak wat nie ada cara lain lagi..Tapi skang nie Wan nak kongsikan salah satu cara yang paling senang..Cara satu lagi kene ubah kod HTML dan edit Background...Tapi jangan risau..Wan bagi tutorial yang senang je kat korang..Kan korang slalu tengok Header bersambung dengan content/body..Sebelum tu korang mesti ada Header yang menarik..Korang leh tengok Tutorial nie.

Tutorial nak wat header transparents

Tutorial wat Header Blog Cute or Comel_Adobe Photoshop


Dah ada Header yang menarik...Jum edit kod lak..


Dashboard>design/layout>Edit HTML
Tick expand widget

Mula mula korang cari kod nie

/* Header

CTRL+F bagi memudahkan pencarian.


Law korang dah jumpa tu..korang tengok bawah bawah lagi dan korang akan jumpa kod macam nie.


border: 9px solid $headerBgColor;


L
aw dah jumpa..Korang ubah 9px tu kepada 0px..Dan akan jadi macam nie


border: 0px solid $headerBgColor;


Boleh faham tak??Tak faham tengok gambar bawah nie..



Ok selesai .

Preview ..Law tak de error and ok..Save terus

Selamat mencuba..


.



68 comments:

cik gurlzanne said...

kalo guna minima boleh kan ?

Wansteddy Tales said...

besh ilmu ni Wan. Thanx for sharing! akak ni walopn design header tp asyik fail bab coding! salu silap bg saiz header kat customer! hahah

❤ Luna ❤ said...

Waaaa, teruje kejap dok men hover2 kat header kamuu, menarik la, lame da xdtg sini, tgh bz nak study la katekan, huhu.. en.engineer bole aja x cane nak custom template sume2 ni? huhuhu, nak godek sendiri xreti.. =.=''

Wan_hazel said...

cik gurlzanne

a ah boleh gak..eheheh

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

ehehhe..nanti akak terer gak...wan dulu pun tak taw pape pasal nie...godek2 je kak

Wan_hazel said...

❤ Luna ❤

law nak custom made template nie..memang byk kerja...apa kata jenguk kat blog cap ayam...cari je kat carian google mesti ada..patu tgk bhgian tutorial k

cik gurlzanne said...

kui2.. da jadi da :)
hehe..
tapi blog saya tak secantek mane :)

Wan_hazel said...

cik gurlzanne

hehehe..tak cantek tapi comel kan..kawaii...

Muazz Adley said...

kalau x jumpe code yg (border: 9px solid $headerBgColor;)
camne...
dah centerkan tpi nak ke bawah sedikit..

~CiK TiNieY~ said...

xdpt la buat wan...xjd....huhu

Wan_hazel said...

Muazz Adley

leh copy kod tu and paste dekat bawah header tu k

Wan_hazel said...

~CiK TiNieY~

nape lak tak jadi???

Muazz Adley said...

bawah header yg mana stu..da buat tpi eror..

apitrawrr said...

kalau minima carik kod yg sama ke ?

Wan_hazel said...

apitrawrr

a ah...sama je..

Wan_hazel said...

Muazz Adley

guna kod nie kk..letak bawah header yg di cari tu..

#header {
width: 1000px;
height: px;
border:0px solid $bordercolor;
color: $pagetitlecolor;
text-align: center;
}

Asma Ahmad said...

klau nk pisahkn header ngn body blog cm header wan 2 cmna??

Wan_hazel said...

nak pisahkan..law nak pisahkan cara sama je...n tambah angka dalam 9px tu ke 10 or 11..

Asma Ahmad said...

erk... np xda kod?? :(
>> border: 9px solid $headerBgColor; <<

Wan_hazel said...

Asma Ahmad

tambah sendri kod yang wan kasi kat atas komen tu k...try leh tak...preview dulu..letak kat bawah header tu gak

pwincess hana said...

wan..knp tk jd ek??dh letak dh code yg wan bg kat ats tu..tp die asyik keluar yg nie je..>>>invalid variable declaration in page skin:Variable is used but not defined. Input bodercolor<<<<<<
knp ek??

Wan_hazel said...

pwincess hana

mungkin template awak tak ok lah tu...

Asma Ahmad said...

xleh jgk... :(
xpew la...

Wan_hazel said...

cowie taw..

pwincess hana said...

oh ok..

Wan_hazel said...

peace

Anonymous said...

abg wan, cane nak buang background header ek? kite da transparentkan gamba tu, tapi pkai temp designer bckground putih tuu ade lagi. cane ek, bole tolong tak? ^^

Wan_hazel said...

Anonymous

yang tu wan tak taw lak..lom godek2 lagi ..ehehe

aina said...

template ape yg sesuai , yg ada code border: 9px solid $headerBgColor; ?

simple atau picture window ?

Wan_hazel said...

aina

ape simple n picture window tu...guna miniama template n edit sedri lagi senang

♥nurulizzatie♥ said...

xde pun yg border 9px tuh. :(

Wan_hazel said...

guna kod nie kk..letak bawah header yg di cari tu..

#header {
width: 1000px;
height: px;
border:0px solid $bordercolor;
color: $pagetitlecolor;
text-align: center;
}

try leh tak??

miSs Zie said...

hoho..failed =,=
sye gune picture window..tp code tu xde..da try tmbh sndiri pun xdapat..invalid..waaaaa...nak jugakkkk..nak jugakkkk...

Wan_hazel said...

picture window tu pae erk??

Hna Zaply ッ said...

asal tak boleh :'(

Wan_hazel said...

erk..nape tak leh ye??

αι∂α αιʏαиιɛ втɛ. яαмℓι said...

border: 9px solid $headerBgColor; nape x der k0d tuh ?

Wan_hazel said...

try tambah nie k..

guna kod nie kk..letak bawah header yg di cari tu..

#header {
width: 1000px;
height: px;
border:0px solid $bordercolor;
color: $pagetitlecolor;
text-align: center;
}

@!ZaHiR!@ said...

abg wan kan suruh tambah code kat atas tuh kan .. tak jadi

"Invalid variable declaration in page skin: Variable is used but not defined. Input: bordercolor"

Wan_hazel said...

erk nape tak jadi lak??guna template ape erk???

wawa said...

tak jadi lhaa .. nape erk ?? huhu

Wan_hazel said...

wawa

mungkn wawa nye template tak leh trima kot..tp mesti leh nye law ade kod macam kat atas tu

unforgetableFATEEN said...

wan,, saya x dpt find la code utk border tu..;(

Wan_hazel said...

unforgetableFATEEN

mungkin template awak lain kot...

budak manja said...

wan guna template ek?minima template ke?

Wan_hazel said...

a ah...minima template

Nurul Ayna Nabiela said...

yg header tu dpt jumpe tpi kod border: 9px solid $headerBgColor; x dpt jumpe pown.. huhu

naja said...

wan, nak tanya. kalau takde code yg

border: 9px solid $headerBgColor;

macamana nak buat?

Wan_hazel said...

naja

try tmbh kod..n preview jadi tak

Wan_hazel said...

Nurul Ayna Nabiela

try tambah kod tu k...

Ch0c0l!poP vAmp!reZ DIar!eZ said...

x jumpak larh kod
/* Header or yg nie
#header {

Wan_hazel said...

mungkin template yg awak guna lain

The real nadia said...

wan,kalau masalah blog sy ni mcm mane erk?header dia xcenter,sdgkn kod dia dh same mcm kod yg wan bagi.

lagi satu,main wrapper dgn sidebar wrapper pun x samela height dia,mcm mane erk?hehe :)

kalau ade masa nnt,reply lah, :)

Wan_hazel said...

side bar n main tu tggi memang tak sama..tak center tu mesti ada maslah ngan koding

atira syuhadah said...

wan kenapa tak jumpa kod ni --> (border: 9px solid $headerBgColor;)

Wan_hazel said...

template lain tu kot..

Farah Hamzah said...

gune template lah macam wan cakap , tapi tak jumpe pun kod " border: 9px solid $headerBgColor; " ni . Macam mane ye ? :)

Wan_hazel said...

mungkin templat tu lain kot

Apabila mendongak ke langit said...

wan..kalau guna blogskin camane eh..?

Wan_hazel said...

blogskin..tak taw lak..bab koding brbeza2//

aWie a.k.a cR7 said...

salam ,wan ..thanks TAU ,,aku dah try wt ,alhamdulillah jadi jgak akhirnye ... :DD ..

Iza Zaty said...

dah tukar 0, tapi tak jadi :'( sedih nye.

Wan_hazel said...

mungkin template zatu tak sama ngn koding nie kot

EiQmAl HaKiEm said...

tak boleh pon :( , saya tak jumpa cari code tuh

Izza Sakura said...

wan,maz gne picture window ad gak crenya tapi tak jadi lah

Wan_hazel said...

tak taw lak wan

muhammad akmal said...

salam wan..kenapa saya tak de pon kod tu..yag dekat dalma gambar tuh??

Wan_hazel said...

makna nya awak guna template lain