Monday, January 14, 2013

Rezeki ALLAH dah tetapkan

.


Assalamualaikum..


Semilir petang yang menghembus begitu mendamaikan. Kicauan burung berlagu tenang berterbangan pulang kesarang setelah seharian mencari rezeki buat penyambung kehidupan.seketika setiap butir butir persoalan berterbangan menuruti liang lintuk rumput hijau dihembus angin.


Perkara pertama yang selalu berlegar legar diminda ku adalah soal perkerjaan... Bukan bermakna aku menyoal sistem pengaturan Rezeki yang ALLAH telah tetapkan pada Hamba NYA.. namun setiap masa yang berlalu tu punya hela nafas yang semakin berkurang..Semakin aku menuju kejayaan semakin dekat kematian menjemput ku....


Dan kadang aku selalu berpesan pada semua yang aku temui bila berbicara soal pelajaran.ramai kenalanku terkejut bila mendapati aku lebih cenderung ke dunia buku dan grafik dari bidang yang aku ceburi kejuruteraan elektrik (kuasa). Mereka semakin hilang arah melihat aku seakan membelot dengan perjuanganku. Aku cinta akan ilmu.


P
eringatan paling tulusku kepada kamu yang sedang melangkah dan menuju ke menara gading, belajarlah sehingga tamat, usah berhenti dipertengahan, persampahkan muka muka mentor yang kamu tampalkan mukanya didinding kerna agungkan tindakan mereka keluar dari Intitusti Pengajian Tinggi demi mengejar misi. Kerna sesungguhnya bila kamu tanyakan pada mereka tentang penyesalan dan kekecewaan yang masih tersisa biar bergelar si pengumpul harta, jawapan mereka tetap tidak pernah berubah.


Tidak menghabiskan dunia ilmu (Intitusti Pengajian Tinggi)


Terasa begitu sukar bagi mendapatkan pekerjaan pada zaman ini...Ingatkan lepas tamat belajar senang nak dapat kerja, rupa nya tak.. :) ..


Aku percaya rezeki itu Allah yang tentukan. Tak cepat, mungkin sedikit lambat.. cuma perlukan kesabaran kerana Allah tak pernah lupa pada hamba hamba Nya 

bersabar menunggu kerja... :).