Wednesday, November 14, 2012

Rindu :)

.
Assalamualaikum...


Bagaimana satu patah kata itu menjadi nilai pengukur disetiap jiwa jiwa manusia.. Serasa benar mahu menulis. Rindu dan kepingin sungguh. Kerana menulis itu bagi aku satu luahan hati aku. Tetapinya, aku mahu berterima kasih kepada Allah yang kudus, kerana masih mampu setia di sini. Betapa ujian dan dugaan datang mendesah kiri dan kanan. Namun, masih berupaya mencelikkan mata saban pagi.


Kadang contengan doodle menjadi penawar luahan. haaaa... kan ...aku memang suka berangan dalam lakon layar ku di pentas ciptaan ku... Jangan pula ditanya siapa gerangan doodle diatas .. Masa ini belum berkesempatan lagi memberitahu kalian.. Pada wajahnya seribu ketenangan, pil sedatif bagi setiap keresahan dan kebimbangan aku. Pada setiap kali keluh kesahku ucapkan, pada setiap kali itulah kata-katanya mententeram dan menyuluh jiwa. argh, Si Doodle comel.. dia kah bakal suri ku... hahaha.. Berjumpa lagi kan jarang apatah lagi bersua muka.. erm... hehehe.. Rupa nya aku semakin berusia..  :)YA ALLLAH . . .

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang
merindui syahid di jalan-Mu..


Ya Allah, jika aku rindu,
jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku
merindukan syurga-Mu.


Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat
di sepertiga malam terakhirmu.


Ya Allah, jika aku terlalu rindu pada kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang
menyeru manusia kepada-Mu.


Ya Allah, jika kau halalkan aku merindui kekasih-mu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku
pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu.


Ya Allah Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu,
telah berjumpa pada taat pada-Mu,
telah bersatu dalam dakwa-Mu,
telah berpadu dalam membela syariat-Mu.
Kukuhkanlah Ya Allah ikatannya.
kekalkanlah cintanya.
Tunjukilah jalan-jalannya.
Penuhilah hati-hati ini
Dengan Nur-Mu yang tiada pernah pudar.
Lapangkanlah dada-dada
kami dengan limpahan keimanan kepada-Mu dan keindahan
bertawakal di jalan-Mu..
P/S: salam tahun baru untuk kalian yang beragama Islam
.
Tahun baru bagi kita.. Azam??

.
Assalamualaikum...

Aku mengaku tiada satu azam pun yang aku persiapkan untuk menghadapi tahun baru. Kemudian, aku berkongsi rasa dungunya aku tanpa merancang yang lebih baik di tahun mendatang , Kerna bagi ku... Esok biar lebih baik dari hari ini. Tanpa perlu menunggu akhir tahun untuk bermuhasabah diri, tiada salahnya setiap malam sebelum melayan lena, elok dimain kembali wayang perlakuan kita seharian tadi. Andai ada yang tidak kena, esok harus kita perbetulkan. Supaya dengan pantas potensi diri berkembang.


Kategorikan azam mengikut tingkat. Bermisi jangka pendek dan panjang bukan petanda seseorang itu teliti yang melampau. Malah, merancang apa yang ingin digapai secara berjadual, lebih menampakkan keperibadiannya yang sistematik. Aku merancang berumah tangga sebelum umur menjejak 28. Telitikah aku? Hahaha


Anggapkan kita sedang berhutang dengan diri sendiri. Maka hasilnya, bertandanglah rasa bersalah jika tidak dilunaskan semua azam sebelum tiba waktunya. Oh, apa yang perlu dirisau, buku tiga lima kan ada. Baki azam tahun lalu masih boleh dibawa ke tahun depan, bukan? Tapi, jangan pula sewenangnya memasang riba’ yang berbentuk hukuman pada diri sendiri, kelak azam itu berstatus hutang lapuk pula. 


Mengukur baju di badan sendiri untuk kita mengenal upaya diri, agar berpijak di bumi nyata. Ya, memang tiada salahnya membina cita yang setinggi kota, kerana langit itulah had kita.  Tapi, jangan dilupa. Mengatasi kelemahan diri itu suatu jihad. Cumanya sasaran itu jangan dipisahkan sejauh bulan dengan bumi. Kita kan punya akal yang bijak bestari.


Salam Tahun baru untuk KITA yang beragama ISLAM.


Azam tahun baru..  Ritual tahunan yang menjadi ikut-ikutan. Supaya dada sama boleh didabik, hingga terkadang lupa menilai kemampuan diri, terlupa akan hutang azam yang tidak terlunas. Hutang azam walau boleh di bawa ke depan, tetapi kekadang tetap mengusik hati. Setahun masa berlalu, namun masih ada azam yang terbengkalai, adakah aku sekali lagi kufur dengan nikmat masa yang telah Tuhan berikan, sedang mati menuntut janji di muka pintu

.