Saturday, September 15, 2012

Diam Diam Cintaku pada nya dihurung Diam Diam Cinta MU kepada ku

.


Gambar semasa menjadi official photographer wedding
14 sept 2012 


Assalamualaikum...

Saban hari , Hati ini semakin gusar.. sering tertanya pada diri, apakah sebenarnya cabaran ini? setiap waktu tidurku dihanyut resah, inikah yang sebaiknya, atau aku yang sedang diuji?


Siapa kata aku tak pernah risau akan Diam Diam simpan cinta ini kerna ALLAH.. Aku risau Diam Diam Cinta ALLAH lebih cepat menghampiri ku (kematian)  . Tapi sebegitulah selayak layak nya aku. Aku redha akan aturan MU, YA ALLAH.. Diam Diam Cintaku pada nya dihurung Diam Diam Cinta MU kepada ku.. Bukan aku tidak mahu , aku masih belum layak , Aku masih belum bersedia " Aku yang mencari NUR didalam diri " . Biarlah 3 hingga 4 tahun itu menjadi pengukur usia kita. Allah atur segalanya bila kita masing masing sudah bersedia..


Adakah apa yang aku fikir dan Doa sama seperti apa yang kau fikir dan Doa.. ♥ Kita BERKENALAN secara tak sengaja, adalah PERANCANGAN ALLAH.
♥ Kita BERKAWAN begitu lama bertahan pun, ALLAH yang RANCANG.
♥ Kita dikurniakan RASA SUKA antara satu sama lain juga, ALLAH yang BERI.
♥ Kita masih BERSAMA walau banyak dugaan menimpa, ALLAH yang ATURKAN.
♥ Kita dikurniakan KESEDARAN dan KEINSAFAN juga kerana, ALLAH SAYANG PADA KITA.
♥ Kita BERJAUHAN untuk mencapai REDHA-NYA juga, DIA yang RANCANG.

Kita BERPISAH dalam satu tempoh masa tertentu juga untuk mencapai REDHA-NYA
♥ Kita BERDOA untuk KEBAHAGIAAN masing masing juga, ALLAH yang DETIKKAN dalam hati kita.
Ya Allah,jika benar dia untuk ku. Kau tetapkan lah hati dia untuk ku. Tapi jika sebaliknya. Kau damaikan lah perasaan ini.

Semoga ALLAH permudahkan urusan


"kalau niat kita kerana ALLAH..agak agak ALLAH nak tak permudahkan urusan kita?"

Dan kalau aku dijemput seawal dari yang ku sangka. Saat ini, belum lagi malaikat maut merenggut ruh ku keluar, belum lagi aku dihakimketukkan di liang lahad, namun sudah kutanyakan pada diri sendiri, entah cukup atau tidak kusiapkan diri menghadap-Nya. Entah ada atau tidak peguambela yang tampil menyebelahiku kelak dan semoga Diam Diam simpan cinta ini kerna ALLAH punya keMANISan nya ..


.Wednesday, September 12, 2012

Aku yang mencari NUR didalam diri

.


Hidup kita nie bukan sekadar mencari cahaya ketika gelap..
Tapi kita mencari NUR didalam diri .. 

Assalamualaikum..

Berbakul bakul masalah yang aku cuba halakan terus keruangan tong kitar semula "delete" . Rupa nya menyelesaikan masalah kalian lebih mudah dari menyelesaikan masalah sendiri..


Selirat ragaku meluruh, syahdu. Sungai tangis di pipi tidak terempang lagi. Andai kuselami irama sendu itu, semestinya dapat kubaca perasaan, bahawa bukan dek kepudaran sudi yang rajukkan lafaz kata.Mungkin inilah kalimah yang sedang dibisikkan ALLAH kepada ku..Diam diam ALLAH aturkan segalanya ..


Meluah disini bukan bererti aku tidak pernah mengadu dengan ALLAH..Cuma aku ambil sedikit langkah agar bisa ku luahkan apa yang tersirat kepada yang tesurat.Terkesan jua sang hati bila segalanya terperuk didasar jiwa...Moga moga ada manfaat yang bisa ku ukir untuk tatapan bersama..


Belakangan ini aku sering memanjangkan masa solat ku. Biar tenang jiwa ku menghabiskan masa bersama ALLAH. Walau kekadang khusyuk ku diuji oleh lelaci lelaci memori ukiran kehidupan..Aku percaya akan hikmah dan ujian Mu .. YA ALLAH jika kau tarik nikmat bahagia ku jangan pula kau tarik nikmat CINTA KU PADA MU."Kau mahukan kejujuran ini yang tiada manis nya atau 
kau inginkan kemanisan saat bile waktu sesuai untuk jujur??"


Aku sendiri hampir hilang akal.. Tatkala perasaan ini kalau di layan mungkin boleh jadi permainan syaitan. Tapi tatkala kalau kita berpisah untuk 3/4 tahun. Dan Saat Allah temukan kita smula dengan sebab sebab DIA sendiri itu lah yang dinama kan . "RAHSIA ITU MANIS"........

Kita belajar dalam madrasah pengalaman bukan sesaat dua tapi bertahun tahun.. Semoga terdidik hati ini..Dan percayalah jodoh itu rahsia ALLAH .


Tak ternilai doa seorang yang diam diam simpan cinta kerana ALLAH..
.Monday, September 10, 2012

Sunday, September 9, 2012

hakikat itu lebih dari 10 000 langkah

.
Assalamualaikum....


Sebelum berangkat tadi, sempat kucongak ke atas merenung bentangan yang sebiru laut, tercari-cari di mana letaknya rembulan. Cahaya mentari mula mengukir senyuman mencurah curah menyeliputi segenap lapisan dunia Bumi kenyalang..Alhamdullillah , cahaya nya tidaklah seterik nama nya , seakan mendung pagi ini..


“Tuhan. Setiap langkah ini, hujankanku dengan ilmu. Matikan aku di jalan redha-Mu.”Acap kali menuturkan khalimah di atas, Pasti aku mula mengarang setiap bait bait ayat untuk ku lafazkan di warkah maya ini. Begitu juga setiap langkah kaki ku. Percayalah, Ia bukan permainan hati. 10 000 langkah seperti sepelaung jaraknya. Aku tak pernah teruja berdoa sambil merenung langit . Sehinggalah aku ditemukan dengan beberapa kalangan orang yang baik hatinya.. MAHA suci ALLAH.. aku melihat segala yang kau ciptakan ..ketahuilah aku takkan sekali lupa diri MU. Mari renyukkan suara sumbang yang menuduhku mengikut buta. Nama MU juga contohi akhlak mulia. YA ALLAH..
Mutiara masin mula terjatuh di wajah ku.. Ingin saja aku menamatkan langkah ini .. Hampir pelbagai langkah ku gubah untuk menamatkan 10 000 langkah ini.. Dengan jalan mengundur yang hampir terbabas , dengan langkah ku seakan ketam .. aher sekali aku mencuba acara lompat kijang.. melompat seakan anak anak kecil yang keriangan ...Argh.. jangan diragut semangat ku ini..

Langkah ini memberi beribu pengetahuan lebih dari 10 000 langkah yang ku lalui..dan baru ku tahu


" Meminta pertolongan itu lebih susah dari memberi pertolongan..".