Wednesday, October 31, 2012

Final Exam doakan aku ..OK...

.Assalamualaikum...

Sempat lagi aku mengarang diteratak ini.. Padahal esok 1/11 aku akan menghadapi Final Exam . Bila mana tiap kali menjelang peperiksaan hampir keseluruhan jentera tubuh ku dijangkiti penyakit "M" .. jangkitan Malas yang menyerang mengikut musim .."Argh...Esok pagi bangun sebelum subuh..study study" bisikan ayat yang berulang ulang kali aku laungkan sebagai pembakar semangat ku... hahaha..


~~~

“Datang sahabat nabi yang sudah terbakar tubuh belakang, bertanyakan Rasulullah SAW; mengapa tidak Allah timpakan saja mereka (penentang dalam perang) dengan kekalahan?” -petikan kisah sirah di zaman perang


Bayangkan, itu sahabat nabi yang sudah tubuh belakangnya terbakar hangus, baru dia bersuara bertanyakan sebegitu. Kita yang duduk, baring, makan, tidur ; layakkah kita mempersoalkan tentang soal kemenangan??..

Dan kadang aku yang asyik menadah tangan memohon merayu pada ALLAH dengan hanya secebis debu usaha ku membuatkan aku terdiam sedikit menangis. Sudah sedikit meleleh, tapi ku tahan juga dengan gelak tawa pura pura ku...

Kelmarin sang labah labah mengajar aku erti berjiwa besar tidak mudah berputus asa ..  Setiap angin menghancurkan sarangnya , labah-labah membuat lagi sarang yang baru. Seratus kali rumahnya rosak, seratus kali pula labah-labah membangunnya kembali.

Dan jiwa ini pasti tersentak tatkala ditanya ..


afala ta’qilun??
apakah kalian tak memakai akalP/S: Doakan Aku dipermudahkan menjawab peperiksaan .. 1,3 dan 5 November.. Terima kasih kalian..
.