Saturday, June 2, 2012

Freebies Doodle lagi . . .

.


Assalamualaikum ....


Korang korang semua kali nie Wan wat freebies doodle depan komputer lak..Freebies lain korang leh tengok kat sini k Freebie Doodle ehehhe..Kalau korang nak wat untuk header blo korang pun boleh jugak..tak de masalah..yang kat atas tu versi tak berwarna..korang leh lah warna sendiri..tak tahu camne nak warna korang leh rujuk entri nie.

-Melukis Doodle dan mewarna Doodle
-Wat tudung dan baju Doodle bercorak

Kat bawah nie ..Korang ambik lah warna apa yang korang nak...Selamat memilih
Kalau entri kali nie berguna like/share dan klik button Donate jika sudi..terima kasih
 
Sudi lah kiranya klik link dibawah untuk memberi sumbangan kepada blog ini..Terima kasih sangat sangat
 
Papai

 
 
 
.

Doodle Story...Buku garis satu dan biodata

.


Assalamualaikum...

Teringat lak zaman zaman sekolah rendah dulu..sapa lahir tahun sama dengan Wan mesti ingat kot..Ingat lagi tak buku garis satu yang warna biru yang ada peta Malaysia.. Kalau tak pun buku buku garis satu yang lain yang ada sifir dan alif ba ta belakang tu..Ingat lagi tak??Dulu sekolah rendah cikgu suka paksa hafal sifir nie..Sebab susah sangat Wan potong sifir belakang buku tu dan lekat kat dalam bekas pensil..ehhehe..Idea tu..Korang pernah wat jugak tak??hehhee..Ada pengalaman macam tu..ehee.
Dan dulu dulu mesti akan ada satu buku Biodata..hahhaa..lucu lak bila kenang balik semua tu..KLMJ kan kan..Kenangan Lalu Mengusik Jiwa..hehehe...Zaman sekarang masih ada tak korang korang adik adik buat semua nie..??habis satu kelas isi buku tu..Kalau crush kita yang mintak mula lah tulis dengan pen warna warni siap ada love love lukis lukis dan kata kata hikmah yang pergh...tak yah cakaplah..ahahha..


Kekadang teringin sangat nak jadi kanak kanak semula .. Rindu rindu..

k lah korang..


papai

P/S: Jika korang ada pendapat atau cadangan sila nyatakan diruangan komen


Kalau entri kali nie berguna like/share dan klik button Donate jika sudi..terima kasih
 
Sudi lah kiranya klik link dibawah untuk memberi sumbangan kepada blog ini..Terima kasih sangat sangat
 
Papai

 
 
 
.
Friday, June 1, 2012

Mega Tech Giveaway By MizzsNinie, CikMun And DrFara

.


Klik pada banner jika nak join

Segala syarat syarat Wan dah ikut..boleh lah cek (wan hazel)

---------Seratus peratus disalin dari blog pengajur.Hai Semua! Apa khabar? Sihat? Hari ini Ninie akan melancarkan satu giveaway yang bertajuk Mega Tech Giveaway By MizzsNinie, CikMun And DrFara. *hopefully korang join*.
Syarat :

1. Follow Blog MizzsNinie, CikMun dan DrFara.
2. Like Page MizzsNinie dan DrFara.
3. Buat satu entry yang bertajuk ' Mega Tech Giveaway By MizzsNinie, CikMun And DrFara '.
4. Tampalkan banner diatas di dalam entry anda dan linkkan ke entry ini.
5. Tag minimum 5 orang blogger dan pastikan mereka tahu tentang giveaway ini.
6. Komen link entry anda di ruangan komen *cbox tak diterima*
7. Sebagai tambahan, korang boleh letakkan banner giveaway di sidebar blog anda juga.
Hadiah :
* Sebuah MP3 Player
* Sebuah Phone Samsung
* Sebuah Kamera Lomo
* Button Badge K-pop
* Inner Neck
* 30 Bloglist Selama Sebulan
* 10 Banner
Cara Pemilihan Pemenang :
Pemenang dipilih 100% berdasarkan ' TOP REFFERAL '
Nota :
* Jangan sesekali menipu. Pastikan anda iku semua syarat yang telah diberikan!
* Gambar hadiah di banner hanyalah sekadar hiasan semata-mata.


Tarikh :
* Bermula 1 Jun 2012
* Tamat 31 Julai 2012 *selalu rujuk blog ni, mana tahu kalau tarikh diubah*Wan tag :

http://busyratakiyudin.blogspot.com/
http://kayjueblog.blogspot.com/
http://munchy-love.blogspot.com/
http://zanahassan-zana.blogspot.com/
http://niniehistory.blogspot.com/


Selamat menjoin...

.DIALOG RASULULLAH DAN IBLIS (rahsia Iblis)

.


Assalamualaikum...


Hari jumaat nie Wna kongsikan sesuatu untuk korang..Walaupun agak panjang semuanya amat bermakna untuk korang tahu..Tak rugi kalau korang baca..


-


Suatu ketika Allah SWT memerintahkan seorang Malaikat menemui Iblis agar menghadap Baginda Rasul saw untuk memberitahu segala rahasianya, baik yang disuka maupun yang dibencinya. Hal ini dimaksudkan untuk meninggikan derajat Nabi Muhammad saw dan juga sebagai peringatan dan perisai umat manusia.

Kemudian Malaikat itupun mendatangi Iblis dan berkata : “Hai Iblis! Engkau diperintah Allah untuk menghadap Rasulullah saw. Bukalah semua rahasiamu dan jawablah setiap pertanyaan Rasulullah dengan jujur. Jika engkau berdusta walau satu perkataanpun, niscaya akan terputus semua anggota badanmu, uratmu serta disiksa dengan azab yang amat pedih”.

Mendengar ucapan Malaikat yang dahsyat itu, Iblis sangat ketakutan, maka segera ia menghadap Rasulullah saw dengan menyamar sebagai orang tua yang buta sebelah matanya dan berjanggut putih 10 helai yang panjangnya seperti ekor lembu.

Iblis pun memberi salam sampai 3 (tiga) kali salam, Rasulullah saw tidak juga menjawabnya, maka Iblis berkata : “Ya Rasullullah! Mengapa engkau tidak menjawab salamku? Bukankah salam itu sangat mulia di sisi Allah?” Maka jawab Nabi dengan marah : “Hai musuh Allah! Kepadaku engkau menunjukkan kebaikanmu? Jangan kau coba menipuku sebagaimana kau tipu Nabi Adam as sehingga beliau keluar dari syurga, kau hasut Qabil sehingga ia tega membunuh Habil yang masih saudaranya sendiri, ketika sedang sujud dalam sembahyang kau tiup Nabi Ayub as dengan asap beracun sehingga beliau sengsara untuk beberapa lama, kisah Nabi Daud as dengan perempuan Urya, Nabi Sulaiman meninggalkan kerajaannya karena engkau menyamar sebagai isterinya dan begitu juga beberapa Anbiya dan pendeta yang telah menanggung sengsara akibat hasutanmu.

Hai Iblis! Sebenarnya salam itu sangat mulia di sisi Allah azza wa jalla, tapi aku diharamkan Allah menjawab salammu. Aku mengenalmu dengan baik wahai Iblis, Raja segala Iblis. Apa tujuanmu menemuiku?”.

Jawab Iblis : “Ya Nabi Allah! Janganlah engkau marah. Engkau dapat mengenaliku karena engkau adalah Khatamul Anbiya. Aku datang atas perintah Allah untuk memberitahu segala tipu dayaku terhadap umatmu dari zaman Nabi Adam as hingga akhir zaman nanti. Ya Nabi Allah! Setiap apa yang engkau tanya, aku bersedia menerangkan satu persatu dengan sebenarnya, aku tidak berani menyembunyikannya”.

Kemudian Iblispun bersumpah menyebut nama Allah dan berkata : “Ya Rasulullah! Sekiranya aku berdusta barang sepatahpun niscaya hancur leburlah badanku menjadi abu”.

Ketika mendengar sumpah Iblis itu, Nabipun tersenyum dan berkata dalam hatinya, inilah kesempatanku untuk menyiasati segala perbuatannya agar didengar seluruh sahabat yang ada di majlis ini dan menjadi perisai seluruh umatku.

Pertanyaan Nabi (1) :

“Hai Iblis! Siapakah musuh besarmu?”

Jawab Iblis : “Ya Nabi Allah! Engkaulah musuhku yang paling besar di antara musuh-musuhku di muka bumi ini”.

Kemudian Nabipun memandang muka Iblis dan Iblispun gemetar karena ketakutan. Sambung Iblis : “Ya Khatamul Anbiya! Aku dapat merubah diriku seperti manusia, binatang dan lain-lain hingga rupa dan suarapun tidak berbeda, kecuali dirimu saja yang tidak dapat aku tiru karena dicegah oleh Allah. Andaikan aku menyerupai dirimu, maka terbakarlah diriku menjadi abu.

Aku cabut iktikad / niat anak Adam supaya menjadi kafir karena engkau berusaha memberi nasihat dan pengajaran supaya mereka kuat untuk memeluk agama Islam, begitu juga aku berusaha menarik mereka kepada kekafiran, murtad atau munafik. Aku akan menarik seluruh umat Islam dari jalan yang benar menuju jalan yang sesat supaya masuk ke dalam neraka dan kekal di dalamnya bersamaku”.

Pertanyaan Nabi (2) :

“Hai Iblis! Apa yang kau perbuat terhadap makhluk Allah?”

Jawab Iblis : “Adalah satu kemajuan bagi perempuan yang merenggangkan kedua pahanya kepada lelaki yang bukan suaminya, setengahnya hingga mengeluarkan benih yang salah sifatnya. Aku goda semua manusia supaya meninggalkan sholat, berbuai dengan makanan dan minuman, berbuat durhaka, aku lalaikan dengan harta benda, emas, perak dan permata, rumahnya, tanahnya, ladangnya supaya hasilnya dibelanjakan ke jalan yang haram.

Demikian juga ketika pesta di mana lelaki dan perempuan bercampur. Di sana aku lepaskan godaan yang besar supaya mereka lupa peraturan dan akhirnya minum arak. Apabila terminum arak itu, maka hilanglah akal, fikiran dan malunya. Lalu aku ulurkan tali cinta dan terbukalah beberapa pintu maksiat yang besar, datang perasaan hasad dengki hingga perbuatan zina. Apabila terjadi kasih antara mereka, terpaksalah mereka mencari uang hingga menjadi penipu, peminjam dan pencuri.

Apabila mereka sadar akan kesalahan mereka lalu hendak bertaubat dan berbuat amal ibadah, akan aku rayu supaya mereka membatalkannya. Semakin keras aku goda supaya mereka berbuat maksiat dan mengambil isteri orang. Jika hatinya terkena godaanku, datanglah rasa ria’, takabur, iri, sombong dan melengahkan amalnya. Jika lidahnya yang tergoda, maka mereka akan gemar berdusta, mencela dan mengumpat. Demikianlah aku goda mereka setiap saat”.

Pertanyaan Nabi (3) :

“Hai Iblis! Mengapa engkau bersusah payah melakukan pekerjaan yang tidak mendatangkan faedah bahkan menambah laknat yang besar dan siksa yang besar di neraka yang paling bawah? Hai yang dikutuk Allah! Siapa yang menjadikanmu? Siapa yang melanjutkan usiamu? Siapa yang menerangkan matamu? Siapa yang memberi pendengaranmu? Siapa yang memberi kekuatan anggota badanmu?

Jawab Iblis : “Semuanya itu adalah anugerah dari Allah Yang Maha Besar. Tetapi hawa nafsu dan takabur membuatku menjadi jahat sebesar-besarnya. Engkau lebih tahu bahwa diriku telah beribu-ribu tahun menjadi Ketua seluruh Malaikat dan pangkatku telah dinaikkan dari satu langit ke langit yang lebih tinggi. Kemudian aku tinggal di dunia ini beribadah bersama para Malaikat beberapa waktu lamanya.

Tiba-tiba datang firman Allah SWT hendak menjadikan seorang Khalifah di dunia ini, maka akupun membantah. Lalu Allah menciptakan manusia yang pertama (Nabi Adam as) dan seluruh Malaikat diperintah supaya memberi hormat sujud kepada lelaki itu, hanya aku saja yang ingkar. Oleh karena itu, Allah murka kepadaku dan wajahku yang tampan rupawan dan bercahaya itu berubah menjadi keji dan menakutkan. Aku merasa sakit hati. Kemudian Allah menjadikan Adam raja di syurga dan dikaruniakan seorang permaisuri (Siti Hawa) yang memerintah seluruh bidadari. Aku bertambah dengki dan dendam kepada mereka.

Akhirnya aku berhasil menipu mereka melalui Siti Hawa yang menyuruh Adam memakan buah khuldi, lalu keduanya diusir dari syurga ke dunia. Keduanya berpisah beberapa tahun dan kemudian dipertemukan Allah (di Padang Arafah), hingga mereka mendapat beberapa orang anak. Kemudian kami hasut anak lelakinya Qabil supaya membunuh saudaranya Habil. Itupun aku masih belum puas dan berbagai tipu daya aku lakukan hingga hari kiamat kelak.

Sebelum engkau lahir ke dunia, aku beserta bala tentaraku dengan mudah dapat naik ke langit untuk mencuri segala rahasia, tulisan yang menyuruh manusia berbuat ibadah dan balasan pahala serta syurga mereka. Kemudian aku turun ke dunia dan memberitahu manusia yang lain tentang apa yang sebenarnya aku dapatkan dengan berbagai tipu daya hingga tersesat dengan berbagai kitab bid’ah dan kehancuran.

Tetapi ketika engkau lahir ke dunia ini, maka aku tidak diijinkan oleh Allah untuk naik ke langit dan mencuri rahasia karena banyak Malaikat yang menjaga di setiap lapisan pintu langit. Jika aku memaksa untuk naik, maka Malaikat akan melontarkan anak panah dari api yang menyala. Sudah banyak bala tentaraku yang terkena lontaran Malaikat itu dan semuanya terbakar menjadi abu, maka semakin beratlah pekerjaanku dan bala tentaraku untuk menjalankan tugas menghasut manusia”.

Pertanyaan Nabi (4) :

Rasullullah bertanya “Hai Iblis! Apa yang pertama kali kau tipu dari manusia?”

Jawab Iblis : “Pertama kali aku palingkan iktikad / niatnya, imannya kepada kafir dan juga dari segi perbuatan, perkataan, kelakuan atau hatinya. Jika tidak berhasil juga, akan aku tarik dengan cara mengurangi pahala. Lama-kelamaan mereka akan terjerumus mengikuti kemauanku”.

Pertanyaan Nabi (5) :

“Hai Iblis! Jika umatku sholat karena Allah, apa yang terjadi padamu?”

Jawab Iblis : “Sungguh penderitaan yang sangat besar. Gemetarlah badanku dan lemah tulang sendiku, maka aku kerahkan berpuluh-puluh iblis datang menggoda manusia pada setiap anggota badannya.

Beberapa iblis datang pada setiap anggota badannya supaya malas sholat, was-was, lupa bilangan raka’atnya, bimbang pada pekerjaan dunia yang ditinggalkannya, merasa terburu-buru supaya cepat selesai sholatnya, hilang khusyuknya, matanya senantiasa melirik ke kanan dan ke kiri, telinganya senantiasa mendengar percakapan orang dan bunyi-bunyi yang lain.

Beberapa iblis yang lain duduk di belakang badan orang yang sembahyang itu supaya tidak kuat sujud berlama-lama, penat waktu duduk tahiyat dan dalam hatinya selalu merasa terburu-buru supaya cepat selesai sholatnya, itu semua membuat berkurangnya pahala. Jika para iblis tidak dapat menggoda manusia itu, maka aku sendiri akan menghukum mereka dengan hukuman yang berat”.

Pertanyaan Nabi (6) :

“Jika umatku membaca Al-Qur’an karena Allah, apa yang terjadi padamu?”

Jawab Iblis : “Jika mereka membaca Al-Qur’an karena Allah, maka terbakarlah tubuhku, putuslah seluruh uratku lalu aku lari dan menjauh darinya”.

Pertanyaan Nabi (7) :

“Jika umatku mengerjakan haji karena Allah, bagaimana perasaanmu?”

Jawab Iblis : “Binasalah diriku, gugurlah daging dan tulangku karena mereka telah mencukupkan rukun Islamnya”.

Pertanyaan Nabi (8) :

“Jika umatku berpuasa karena Allah, bagaimana keadaanmu?”

Jawab Iblis : “Ya Rasulullah! Inilah bencana yang paling besar bahayanya buatku. Apabila masuk awal bulan Ramadhan, maka memancarlah cahaya Arasy dan Kursi, bahkan seluruh Malaikat menyambut dengan suka cita. Bagi orang yang berpuasa, Allah akan mengampunkan segala dosa yang lalu dan digantikan dengan pahala yang amat besar serta tidak dicatat dosanya selama dia berpuasa. Yang menghancurkan hatiku ialah segala isi langit dan bumi, yakni Malaikat, bulan, bintang, burung dan ikan-ikan semuanya siang malam memohonkan ampunan bagi orang yang berpuasa. Satu lagi kemudian orang berpuasa ialah dimerdekakan pada setiap masa dari azab neraka. Bahkan semua pintu neraka ditutup manakala semua pintu syurga dibuka seluas-luasnya dan dihembuskan angin dari bawah Arasy yang bernama Angin Syirah yang amat lembut ke dalam syurga. Pada hari umatmu mulai berpuasa, dengan perintah Allah datanglah sekalian Malaikat dengan garangnya menangkapku dan tentaraku, jin, syaitan dan ifrit lalu dipasung kaki dan tangan dengan besi panas dan dirantai serta dimasukkan ke bawah bumi yang amat dalam. Di sana pula beberapa azab yang lain telah menunggu kami. Setelah habis umatmu berpuasa, barulah aku dilepaskan dengan perintah agar tidak mengganggu umatmu. Umatmu sendiri telah merasa ketenangan berpuasa sebagaimana mereka bekerja dan bersahur seorang diri di tengah malam tanpa rasa takut dibandingkan bulan biasanya”.

Pertanyaan Nabi (9) :

“Hai Iblis! Bagaimana seluruh sahabatku menurutmu?”

Jawab Iblis : “Seluruh sahabatmu termasuk musuh besarku. Tiada upayaku melawannya dan tiada satupun tipu daya yang dapat masuk kepada mereka. Karena engkau sendiri telah berkata : “Seluruh sahabatku adalah seperti bintang di langit, jika kamu mengikuti mereka, maka kamu akan mendapat petunjuk”.

Sayyidina Abu Bakar al-Siddiq sebelum bersamamu, aku tidak dapat mendekatinya, apalagi setelah berdampingan denganmu. Dia begitu percaya atas kebenaranmu hingga dia menjadi wazirul a’zam. Bahkan engkau sendiri telah mengatakan jika ditimbang seluruh isi dunia ini dengan amal kebajikan Abu Bakar, maka akan lebih berat amal kebajikan Abu Bakar. Lagipula dia telah menjadi mertuamu karena engkau menikah dengan anaknya, Sayyidatina Aisyah yang juga banyak menghafal Hadits-haditsmu.

Adapun Sayyidina Umar bin Khatab, aku tidak berani memandang wajahnya karena dia sangat keras menjalankan hukum syariat Islam dengan seksama. Jika aku pandang wajahnya, maka gemetarlah seluruh tulang sendiku karena sangat takut. Hal ini karena imannya sangat kuat apalagi engkau telah mengatakan : “Jikalau ada Nabi sesudah aku, maka Umar boleh menggantikan aku”, karena dia adalah orang harapanmu serta pandai membedakan antara kafir dan Islam hingga digelar ‘Al-Faruq’.

Sayyidina Usman bin Affan, aku tidak bisa bertemu karena lidahnya senantiasa membaca Al-Qur’an. Dia penghulu orang sabar, penghulu orang mati syahid dan menjadi menantumu sebanyak 2 (dua) kali. Karena taatnya, banyak Malaikat datang menghampiri dan memberi hormat kepadanya karena Malaikat itu sangat malu kepadanya hingga engkau mengatakan : “Barangsiapa menulis Bismillaahirrahmaanirrahiim pada kitab atau kertas-kertas dengan tinta merah, niscaya mendapat pahala seperti pahala Usman mati syahid”.

Sayyidina Ali bin Abi Thalibpun aku sangat takut karena hebatnya dan gagahnya dia di medan perang, tetapi sangat sopan santun, alim orangnya. Jika iblis, syaitan dan jin memandang beliau, maka terbakarlah kedua mata mereka karena dia sangat kuat beribadah dan beliau adalah golongan orang pertama yang memeluk agama Islam serta tidak pernak menundukkan kepalanya kepada berhala. Bergelar ‘Ali Karamullahu Wajhahu” dimuliakan Allah akan wajahnya dan juga ‘Harimau Allah’ dan engkau sendiri berkata : “Akulah negeri segala ilmu dan Ali itu pintunya”. Lagipula dia menjadi menantumu, aku semakin ngeri kepadanya”.

Pertanyaan Nabi (10) :

“Bagaimana tipu dayamu kepada umatku?”

Jawab Iblis : “Umatmu itu ada 3 (tiga) macam. Yang pertama, seperti hujan dari langit yang menghidupkan segala tumbuhan yaitu ulama yang memberi nasihat kepada manusia supaya mengerjakan perintah Allah dan meninggalkan laranganNya seperti kata Jibril as : “Ulama itu adalah pelita dunia dan pelita akhirat”. Yang kedua, umat tuan seperti tanah yaitu orang yang sabar, syukur dan ridha dengan karunia Allah. Berbuat amal saleh, tawakal dan kebajikan. Yang ketiga, umatmu seperti Fir’aun, terlampau tamak dengan harta dunia dan dihilangkan amal akhirat, maka akupun bersuka cita lalu masuk ke dalam badannya, aku putarkan hatinya ke lautan durhaka dan aku ajak kemana saja mengikuti kemauanku. Jadi dia selalu bimbang kepada dunia dan tidak mau menuntut ilmu, tidak pernah beramal saleh, tidak mau mengeluarkan zakat dan malas beribadah.

Lalu aku goda agar manusia minta kekayaan lebih dulu dan apabila diizinkan Allah dia menjadi kaya, maka aku rayu supaya lupa beramal, tidak membayar zakat seperti Qarun yang tenggelam dengan istana mahligainya. Bila umatmu terkena penyakit tidak sabar dan tamak, dia selalu bimbang akan hartanya dan berangan-angan hendak merebut kemewahan dunia, benci dan menghina kepada yang miskin, membelanjakan hartanya untuk kemaksiatan”.

Pertanyaan Nabi (11) :

“Siapa yang serupa denganmu?”

Jawab Iblis : “Orang yang meringankan syariatmu dan membenci orang yang belajar agama Islam”.

Pertanyaan Nabi (12) :

“Siapa yang membuat mukamu bercahaya?”

Jawab Iblis : “Orang yang berdosa, bersumpah bohong, saksi palsu dan suka ingkar janji”.

Pertanyaan Nabi (13) :

“Apa yang kau rahasiakan dari umatku?”

Jawab Iblis : “Jika seorang Muslim buang air besar dan tidak membaca do’a terlebih dahulu, maka aku gosok-gosokkan najisnya sendiri ke badannya tanpa dia sadari”.

Pertanyaan Nabi (14) :

“Jika umatku bersatu dengan isterinya, apa yang kau lakukan?”

Jawab Iblis : “Jika umatmu hendak bersetubuh dengan isterinya dan membaca do’a pelindung syaitan, maka aku lari dari mereka. Jika tidak, aku akan bersetubuh dahulu dengan isterinya dan bercampurlah benihku dengan benih isterinya. Jika menjadi anak, maka anak itu akan gemar berbuat maksiat, malas pada kebaikan, durhaka. Ini semua karena kealpaan ibu bapaknya sendiri. Begitu juga jika mereka makan tanpa membaca Bismillah, aku santap makanannya lebih dulu daripadanya. Walaupun mereka makan, tidaklah mereka merasa kenyang”.

Pertanyaan Nabi (15) :

“Apa yang dapat menolak tipu dayamu?”

Jawab Iblis : “Jika berbuat dosa, maka cepat-cepatlah bertaubat kepada Allah, menangis menyesal akan perbuatannya. Apabila marah, segeralah mengambil air wudhu’, maka padamlah marahnya”.

Pertanyaan Nabi (16) :

“Siapakah orang yang paling engkau sukai?”

Jawab Iblis : “Lelaki dan perempuan yang tidak mencukur atau mencabut bulu ketiak atau bulu ari-ari (bulu kemaluan) selama 40 hari. Di situlah aku mengecilkan diri, bersarang, bergantung, berbuai seperti pijat pada bulu itu”.

Pertanyaan Nabi (17) :

“Hai Iblis! Siapakah saudaramu?”

Jawab Iblis : “Orang yang tidur meniarap / telungkup, orang yang matanya terbuka di waktu Subuh tetapi menyambung tidur lagi. Lalu aku lenakan dia hingga terbit fajar. Demikian juga pada waktu Dzuhur, Asar, Maghrib dan Isya’, aku beratkan hatinya untuk sholat”.

Pertanyaan Nabi (18) :

“Apa yang dapat membinasakan dirimu?”

Jawab Iblis : “Orang yang banyak menyebut nama Allah, bersedekah dengan tidak diketahui orang, banyak bertaubat, banyak tadarus Al-Qur’an dan sholat tengah malam”.

Pertanyaan Nabi (19) :

“Hai Iblis! ?” Apa yang dapat memecahkan matamu?”

Jawab Iblis : “Orang yang duduk di dalam masjid dan beri’tikaf di dalamnya”.

Pertanyaan Nabi (20) :

“Apa lagi yang dapat memecahkan matamu?”

Jawab Iblis : “Orang yang taat kepada kedua ibu bapaknya, mendengar kata mereka, membantu makan, pakaian mereka selama mereka hidup, karena engkau telah bersabda : Syurga itu di bawah tapak kaki ibu”.


(Dikutip dari : KH. Abdullah Gymnastiar, Muhasabah Kiat Sukses Introspeksi Diri, Penerbit Difa Press, September 2006)


Sumber : Facebook
 
 
Kalau entri kali nie berguna like/share dan klik button Donate jika sudi..terima kasih
 
Hanya klik jika berminat
http://pendek.in/0z56 (julies-blog-2)
http://pendek.in/0zbj (Going eco, going green, be naturally driven)
Papai

 
 
.
50 Quick Photography Tips

.


Assalamualaikum...


kat bawah nie Wan senaraikan tips yang ada dalam Video kat atas tu...


1.UV filters are a complete waste of time
2.Lens hood aren't a necessity
3.If you're not using the Hood put it away
4.Dont treat your DSLR like it's your baby
5.Stop hating on others
6.Get cheap lens caps
7.Pack light
8.Use a zoom for convenience
9.Prime will make you think more
10.35mm is the most practical one lens setup
11.But 50mm just looks better
12.Better camera doesn't make better photos
13.Know how your camera works before going out to shoot
14.Always be ready for the shot
15."P" mode isn't just for beginners
16.Bump the ISO up if needed
17.Auto ISO is your best friend
18.Rely on rule of thirds
19.Take lots of shots
20.Don't take photos of any old shit
21.If your picture isn't good enough you're not close enough -Robert Capa-
22.Comtemplate your shot
23.The best equipment doesn't help if yo're not standing in the best spot
24.Sharpness is overrated
25.Concept is king
26.Don't look like a wrong 'un
27.Don't DRINK and Shoot **
28.Do it when you're full of energy
29.Sometimes it feels great to wake up really early
30.Think about what light you want
31.Emulate some of the style of the greats to get you started
32.But don't keep doing it
33.Photography is as much a reflection of the person taking the photo
34.Shoot to please no one apart from yourself
35.Discreet or direct-It isn't all that important
36.Setting themes keeps you focused
37.Change every once in a while to keep things fresh
38.Everyone has creative blocks
39.Be critical of yourself
40.Seeing is not enough, you have to feel what you photograph -Andre Kertesz-
41.You need to be there with a camera
42.The relationship is about you and the subject not you and the camera
43.Stop chimping
44.Be brutal when it come to deleting awful photos
45.Show only your best
46.Changing photo to B&W doesn't make an uninteresting shot interesting
47.Look at other people's work
48.Post your work online let people critique your work
49.There is no easy way
50.$^&*()Ok tu je...Tengok Video atas tu k..Best sebab lucu dan bermanfaat .. Ambik apa yang penting taw..Ada jugak sesetengah tips tu Wan tak guna pun..ahahhaa..

kat bawah nie tempat yang Wna banyak dapat idea dan pengalaman dari melihat dan memerhati..

DSLRM1H1F (facebook)
Bincang DSLRM (facebook)
WOF DSLR1H1F (Blog penuh gambar gambar yang hebat hebat dari otai otai gambar Wan pun ada)
ok tu je.

Kalau entri kali nie berguna like dan klik lah button Donate..terima kasih
 P/S: jangan bazirkan masa online anda..Kenapa tak mencuba ..Tak bayar pun.
--Testing SAYS.my Wan klik jika sudi-------- http://pendek.in/0z1w  


Papai
.
Thursday, May 31, 2012

Churp Churp dah Nuffnang dah kini SAYS.my lak

.
Assalamualaikum...


Kali nie Wan berjinak lak dengan SAYS.my nie..Kali nie nak mencuba nasib lak untuk SAYS nie..Orang kata income nya "PERGH"..ehehe..So sambil berblog dan sambil online Wan cubalah jugak..Kalau korang nak cuba ... Jom Wan ajar korang.. Tak salah mencubakan..Lagipun senang je..Kalau ada facebook tu korang leh lah join..Nak dapat income tu senang je share iklan dan klik..per klik RM0.20 sama jugak macam Churp Churp .Wan baru je daftar pada 30/05/2012 dalam jam 11.30PM 3 jam sebelum entri nie ditaip dan dah dapat hasil banyak nie..Jadi memang pergh..Like sangat sangat.3 jam je dah dapat hasil banyak tu,,bayangkan lah.

Jadi kalau korang teringin nak cuba..Apa kata kita cuba sama sama..Wan pun baru daftar jugak..

Mula mula korang pergilah ke page SAYS kalau tak taw link nie wan kasi..


---------kat bawah nie Tutorial dari http://www.fizgraphic.com/2012/01/tutorial-blog-cara-mudah-daftar-saysmy.html

1. Masuk dulu website Says nie kat SAYS.my
2. korang click Create new account cam contoh kt bawah nie

3. Then Log In Facebook korang ye. Email ngn password facebook.

4. Kuar pop up kan? Then korang jer Allow jer taw..

5. Then korang kena creating your account. Ini penting taw. Korang masukkan username kat ruang yg diorang nak tue. pilih la username dan masukkan email korang!

6. lepas tekan Submit tadi, korang terus jer Done cam bawah nie..

7. Ha dah siap Daftar dah! dah masuk ke account korang tue. Sekarang nie korang tekan Social Recommendations untuk share iklan korang!

8. Pastue akan kuar lah iklan2 korang kena share tue. tekan iklan tue.

9. Korang scrol ke bawah, then tekan Generate my unique URL

10. Then korang copy lah code tue. Share lah kat facebook ke, twitter ke, blog ke..senang jer kan..paham kan?

11. kan dah siap. sambil online sambil buat duit kan. SIAP!
SELAMAT MENCUBA!-------------


Ok selesai..Korang try lah k..


Kalau entri kali nie berguna like dan klik lah button Donate..terima kasih


 P/S: jangan bazirkan masa online anda..Kenapa tak mencuba ..Tak bayar pun.

--Testing SAYS.my Wan klik jika sudi-------- http://bit.ly/12NyO8E
.
Wednesday, May 30, 2012

Doodle story..Makanan segera

.Assalamualaikum..


Hiraukan lukisan yang comot k.Akibat malas melanda jadi macam tu lah jadinya..Menjak menjak nie memang dah malas tak taw lah kenapa..Malas menulis malas mendesign malas dan malas..entahlah penyakit M nie suah sanagt nak kikis..


K lah korang kita beraleh ke tajuk utama..Makanan segera mesti semua pernah makan..Makanan segera nie . Lebih lebih lagi orang yang macam Wan nie. Kalau dah lambat atau tergesa gesa sangat maknanya menu segeralah akan disajikan..Semua tahu kan keburukan makanan segera nie tapi tetap ada yang nak makan jugak..Makan tu boleh tapi biar berpada pada..Bukan takat makanan , minuman pun sama taw..

makanan segera mengandungi kandungan lemak trans-fats, gula, garam dan bahan kimia yang tinggi serta bahan pengawet yang berbahaya. 
Ia juga dikategorikan sebagai ‘sampah’ dan mengancam kesihatan terutamanya kanak-kanak.
(Sampah dimaksudkan ialah benda yang tidak berguna. Ini kerana, keburukan makanan segera mengatasi kebaikannya sendiri.)Apa kata lepas nie kita kurangkan makan makanan segera nie.Dan bagaimana nak elakkan diri kita makan makanan segera nie..Lebih lebih lagi sekarang nie banyak makanan segera dikeluarkan dan ramai diantara kita begitu sibuk dengan kegiatan harian..nak tak nak makan jugaklah makanan segera nie..

Jika korang ada pendapat atau cadangan sila nyatakan diruangan komen


P/S : Berusaha menyiapkan cerpen..Mood tetap malas..

.
Cashout Nuffnang dan Churp Churp bulan MEI

.


 Churp Churp

Nuffnang

Assalamualaikum...

Tak lama lagi nak puasa jadi kali nie Wan cashout pendapatan Blog Wan untuk bulan MEI..Dan bermulalah kembali dari RM0.00 untuk bulan JUN.. RM562.57 + RM 344.96 = RM907.53 . Alhamdullillah dan terima kasih kat korang semua yang sentiasa menyokong.


Firman Allah SWT :
 
أَمَّنْ هَٰذَا الَّذِي يَرْزُقُكُمْ إِنْ أَمْسَكَ رِزْقَهُ ۚ
"Siapakah yang dapat memberi rezeki kepada kamu jika Allah menahan rezekiNya" 
(Surah Al-Mulk, ayat 21).


Berapa tahun dah Wan setia dengan Nuffnang dan Churp Churp nie memang tak mengecewakan..Syukur sangat.Kalau korang tanya kat Wan antara Churp Churp dan Nuffnang yang mana satu yang terbaik ..Wan akan jawab kedua dua nya terbaik..Dan kedua dua boleh bagi rezeki kat korang semua..Erm..Churp Churp cepat dapat income sebab bergantung dengan klik dan usaha korang.Kalau nak tahu atau nak daftar kat Churp Churp korang tengok page nie.
Firman Allah SWT :

وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا
"......dan tiada satu pun makhluk bergerak di bumi melainkan dijamin Allah rezekinya" 
(Surah Hud, ayat 6).


Kesempatan nie Wan nak kongsi Amalan dimurahkan rezeki kat korang..Sekurang kurangnya ada yang kita boleh lakukan.

1. Menyempatkan diri beribadah
2. Memperbanyak istighfar
3. Tinggalkan perbuatan dosa
4. Sentiasa ingat Allah
5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa
6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
7. Tunaikan hajat orang lain
8. Banyak berselawat
9. Buat kebajikan banyak-banyak
10. Berpagi-pagi(memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh)
11. Menjalin silaturrahim
12. Melazimi kekal berwuduk
13. Bersedekah
14. Melazimi solat malam (tahajud)
15. Melazimi solat Dhuha
16. Bersyukur kepada Allah
17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
18. Berdoa
19. Berikhtiar sehabisnya
20. BertawakalP/S: Bergembiralah dengan kejayan yang lain.

Belakangan nie tak de Idea nak menulis..


Papai


.Sunday, May 27, 2012

Kenapa lama tak update

.Assalamualaikum...


Hai korang...Beberapa hari nie tak leh nak online lansung , gara gara kecurian kabel telefon kat kawasan Wan nie..Dalam 4 hari dah kan Wan tak update nie..Lama jugak lah bagi Wan..Bersawang dah Blog Wan nie..Nama pun laman sesawang..ahahha..Skang semua dah taw kan kenaa Wan lama tak online??peace
Lagu kat atas tu lagu yang Wan layan setiap hari masa ketiadaan internet nie..Tengah main game pun layan lagu nie jugak..Lagu nie best sangat , mungkin sebab melodi kot..Nak kata faham memang tak ah..KE sesapa yang taw maksud lagu nie?hehehe..


Kat atas tu print skrin yang Wan wat untuk mukabuku dan blog Wan..mesej mesej korang kat muka buku Wan reply dah..Komen korang kat blog lak Wan dah app dah , ada sesetengah Wan dah reply dan ada yang tak dan ada yang Wan reply sekali semua..Maaf tak leh lak nak reply satu satu..


Skang sibuk nak siapkan tempahan dan pasang template semua..


k lah korang..

setakat nie je lah untuk update kali nie


Terima kasih bagi yang tetap sudi jenguk Blog Wan.

P/S:Owh ye..Kalau ada apa apa yang Wan etrlepas kasi taw ye..Atau ada yang Wan terlupa..


Papai...