Saturday, March 30, 2013

Sebenarnya aku tak pernah berhenti berusaha

.Assalamualaikum...


Resah kadang buatkan aku putus asa . Dan kadang aku tak tertanggung akan beban yang aku hadapi . Berbakul bakul duri tajam menyerang teras kepala ku (migrain) hampir tumbang aku . selirat wayar darah ku terbatuk batuk membawa oksigen yang kadang terhenti memitam kan mata . selepas ini mungkin aku akan berserah dan menanti , bukan bermakna aku berhenti untuk berusaha namun aku terlampau bimbang akan keterpaksaan nya . Biarlah waktu yang bakal berlalu menjadi jalan cerita yang penuh makna  dengan sujud ku yang tak henti henti berdoa . Sebenarnya aku tak pernah berhenti berusaha >.<

Dan setiap apa yang aku jalani kini mengingatkan aku tentang kesilapan yang mungkin aku tak sedar dalam menempuh liku liku hidup . mungkin suatu masa aku fikirkan itu yang terbaik tapi pada dia tidak.Mungkin .. sapa tahu bukan . Maafkan aku . 

TANAH SEMAKIN PADAT SELEPAS HUJAN BUKAN??

Pada tanah yang padat itulah kita tanam semula benih yang akan dihujani rentis hujan dan bercambah menjadi pohon pohon yang merimbun . Tidak kah jua dengan perasaan ??

Semakin hari usia semakin meningkat dewasa semakin bimbang akan kehidupan mana kah lagi hendak ku pilih jika tidak pada kesetian yang berteraskan keimanan pada MU YA ALLAH .Umur yang berganjak selaras dengan masa bukan boleh hendak aku putarkan kembali . Dan kematian itu pasti menjemputku mungkin esok atau lusa ...

Kadang aku termakan dengan kata kata sendiri termakan janji dengan penikmat garam yang lebih dewasa . Sesungguh nya aku terasa begitu banyak berdosa . YA ALLAH semoga simpulan ini bertahan dengan izin MU dan KAU permudahkan lah hati hati kami. YA ALLAH detikkan lah rasa kasih di hati kami rasa cinta akan kebahagian dan rasa sayang akan saling melengkapi . dan kembalikan perasaan itu pada jiwa jiwa yang kosong.


Tatkala masa berlalu aku semakin gusar akan cita cita ku impian ku angan angan ku . Tipu lah aku jika aku tidak mengimpikan sebuah perkahwinan yang indah bersama si pemilik separuh hati ku .Usia yang berganjak membuatkan aku benar benar perlu menempuh segala nya dengan penuh yakin dan kesetian yang benar benar aku letakkan penuh pengharapan. YA ALLAH aku jua hamba MU yang inginkan kebahagian .

Hari hari ku kini ibarat menantikan untuk mengkagumi keindahan langit petang bersama pelangi ciptaan, yang tidak pernah tamat. Persisnya, begitulah lagaknya diriku, yang masih mentah untuk mengenal sejauhmana kematangan diri dalam meniti hari - hari di dunia ini. Walau terasa sejumlah besar hati ini terlalu sensitif pada patah patah kata yang terluah mungkin kerna angka hidupku... Atau sayang itu semakin merebak .

Aku tidak seperti orang lain. Tidak mempnyai impian dan harapan yang tinggi. Tidak juga terlalu spesifik.Cuma rindu itu semakin berkarang dilubuk hati.. Dia mungkin tidak pernah tahu..Ya.. tidak pernah tahu...


Sudah menjadi lumrah hidupku bermain dalam angan , menjadi pengarah dalam angan ku , aku yang mengarah aku jua pelakon nya.Angan ku itu berupa harapan dan boleh jadi ia sebuah Doa hadapan ku.Aku mahukan sebuah rumah yang indah lanskapnya. Mungkin dipagari dengan pagar kayu yang bersilang dengan tona warna kayu yang alami. Punyai tembok dinding yang kasar dan berbatu. Punyai pohon pohon hijau yang rendang , Pohon bunga kertas pelbagai warna , boleh bersemayam atas selasar pangkin kayu. Waktu itu, aku dengan DSLR ku dan dia Suri hidup ku...


.


Thursday, March 28, 2013

Nikmat derita

.

Saban hari , 
Hati ini semakin gusar..
 sering tertanya pada diri, apakah sebenarnya cabaran ini? 
setiap waktu tidurku dihanyut resah, 
inikah yang sebaiknya, 
atau aku yang sedang diuji?

Assalamualaikum...

Seketika , tika aku terduduk aku terfikir jika ALLAH tak datangkan derita alangkah sombongnya aku. kadang bila aku melihat satu benda atau situasi , aku kesian sedalam dalam nya dan aku mula bertanya daripada mana perasaan ini datang kepada ku . Sehingga aku terfikir manusia nie terlampau angkuh sehingga lah datang ujian yang amat besar .. YA ALLAH kesianlah aku.. Dan daripada ini lah kita mula hairan setiap ucapan nasihat yang pernah kita lontarkan mula menikam diri hinggakan tiap tiap satu ayat itu ditepis sehinggalah suatu ketika kita tersedar bukan mudah bersyukur dengan nikmat derita.


Aku tidak pernah meminta derita tapi derita yang ALLAH beri banyak mengajar aku makna kehidupan . Sewaktu kita senang bahagia selesa kita baca


" LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINADZHAALIMIIN "
Tidak ada ILLAH melainkan ENGKAU sesungguhnya aku termasuk dalam golongan yang zalim


Kita tak de perasaan dan kita tak kan dapat rasa nikmat nya

Iyya kanak' budu wa iyya kanas ta'in
(Hanya Engkaulah yang kami ibadahi dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan)

Dan sehinggalah ALLAH berikan nikmat derita kepada kita , kita mula bangun dan solat malam memohon pertolongan ALLAH . YA ALLAH bantulah aku dengan penuh pengharapan.. Perasaan kita itu hanya ALLAH yang mengetahui dan setiap bait bait doa merupakan kesungguhan yang benar benar dipohon .

Nikmat ketika kita kembali kepada Allah dan bertawakkal pada-Nya serta banyak memohon pada-Nya, ini terasa lebih nikmat dari hilangnya derita dunia yang ada. Ingatlah  Semoga kita terus bersabar dan bersabarDan penantian itu indah kerana manis nya rahsia itu walau derita menghurung diri .
Aku banyak belajar dari semua ini .. Yang pasti kesetian ini pasti ada penuh pengharapan dan penantian..Wednesday, March 27, 2013

Pemilik separuh jiwaku . AKU dan KAMU.. masih menjadi sebuah Rahsia

.Assalamualaikum ...

Apa kabarmu hari ini Si pemilik separuh jiwaku bakal suri ku... Masihkan Iman itu ada di dalam hatimu.. Masihkan engkau biarkan dirimu dalam keadaan sihat, dan masihkan engkau pergi mencari Redha Allah untuk kehidupanmu.. Meski waktu ini tidak denganku.. Aku akan berdoa untukmu sampai batas waktu kesendirian ini terputus, tak selamanya kerna jodoh itu INSYA ALLAH milik kita .. Dan kamu.. Biarkanlah kamu hanya akan menjadi CINTA dan RINDU ku . >.<


Pemilik separuh jiwaku..

Orang sering bertanya siapakah kamu ? bagaimana kamu ? dan dimana kamu ? Bagaimana kita bertemu dan bagaimana hubungan kita. Aku tak mengerti, kamu yang di cari atau mereka ingin mengetahui akan hidupku, atau aku yang hanya memendam rasa getar rindu tak pernah berhujung atau mungkin kamu yang di cari mereka kerana kamu ada di dekatku, atau aku yang ada di dekatmu?

 

Pemilik separuh jiwaku..

Bagaimana aku melukiskan kamu di depan mereka, akan kah mereka mengerti apa yang kubicarakan sedangkan kisahmu adalah sebuah keabsurd'an yang aku sendiri tak memahaminya. Bagaimana caraku menceritakan kamu di depan mereka sedangkan aku sendiri tak pernah bisa bercerita jika kamu adalah topiknya.


Pemilik separuh jiwaku..

Bagaimana aku bisa menjadi bahagian dari sebuah cerita itu sendiri saat mereka bertanya.. Bagaimana sesungguhnya hubungan yang kita miliki.???

Bagaimana kita ada dan disatukan dalam cerita ini, Sungguh aku tak pernah menyangkanya meskipun  aku yang selalu memintanya.

Aku sering berdoa agar jodoh kita ke syurga.. Apakah kisah ini akan berhenti pada kamu atau akan kulanjutkan dengan perkahwinan. Aku ingin belajar kehilanganmu ketika aku ingin terus mencintaimu. Aku ingin belajar menangis ketika aku tersenyum keranamu. Aku ingin belajar memendam ketika aku ingin berteriak betapa aku ingin kamu tahu betapa aku mencintaimu. Aku selalu belajar kehilangan ketika aku begitu menginginkanmu. Dan aku mula belajar semuanya kini.Pemilik separuh jiwaku..

  
Aku ingin menghadiahkan cinta yang indah, cinta yang baik yang mungkin mereka akan berkata aku tak akan mampu melakukannya untuk kehidupan kita. "Jika orang lain mampu menjalani hidupnya dalam sebuah rumah tangga, kenapa kita tidak?".

Sekarang dengarkanlah kalian yang selalu bertanya tentang pemilik separuh jiwaku.. Aku tak pernah mengerti dia bagaimana, aku tak pernah mengerti dia seperti apa dan aku tak pernah tahu bagaimana dia hidup. Aku tak mengenalnya dengan baik, aku masih haus tentangnya , bagaimana dia menjalani hari-harinya. Dan ketahuilah wahai kalian, aku tak ingin mengenalnya jauh lebih banyak ketika aku tak pernah punya hak atas kehidupannya. Aku tak ingin mengenal dia bagaimana ketika saat ini aku tak memiliki keharusan untuk mengenalinya. Aku.. Aku bahkan tidak mengenalnya dengan baik karena aku tak pernah hidup dengannya.Dan kerna itu doakan AKU dan DIA dijodohkan hingga ke hujung hayat ke syurga.. YA ALLAH satukan lah hati kami dan satukan lah kami dengan perkahwinan bila masa yang telah kau tetapkan. 

Dan Kamu.. Untukmu...
 

Aku tak bisa bercerita banyak tentangmu... Aku akan belajar menjadikanmu yang kedua kerna cintaku ini pada ALLAH yang utama , Aku belajar untuk meluruskan setiap jejak yang akan kita tinggalkan, Aku akan belajar menangis ketika bagaimana hati ini terpaut kepadamu semakin dalam dan semakin dalam saban hari .

 
Pemilik separuh jiwaku..

Aku tak akan memikirkan apa yang mereka katakan , atau bagaimana seharusnya aku menjalani hidupku. Aku tak akan mempercayai kata-kata mereka ketika aku harus menjalani kisah ini, Aku hanya ingin menjadi diriku sendiri, aku ingin mengubah hidupku, aku tak akan mengatakan apa yang kulakukan dengan kisah cintaku. Selama ini aku tak menjadi jahat keranamu, selama ini aku tak menjadi jahat kerana kisah yang tak pernah kutahu, malahan keimanan itu semakin kuat dihati ini dan selama aku mampu menghilangkan setiap keraguan ini, aku akan belajar terus menitik setiap rasa yang akan kutitipkan kepadamu. Aku akan mempelajarinya.,. karena itu adalah hidupku!! kerna aku mencintaimu !!


Dengarlah....


AKU dan KAMU adalah misteri yang akupun belum pernah mengerti, AKU dan KAMU adalah sebuah teka-teki yang aku pun belum mengenalnya, AKU dan KAMU adalah bayang yang ingin kupelajari hidupnya. Dan jika kalian bertanya apakah aku memilikinya.. Aku hanya akan menjawab.. Insya ALLAH bila tiba waktu nya kerna AKU sentiasa menanti penuh pengharapan dan kesetian.. dengan janjinya, dengan sumpahnya atas diriku, Sampai saat itu.. AKU dan KAMU.. masih menjadi sebuah Rahsia :).
Dan kerna rahsia itu aku sentiasa berusaha dan berusaha . dalam doa ku , ku ukir nama mu dan sujudku kuluahkan nama mu agar nanti jodoh itu milik kita. 
Dan jika benar itu petunjuk istikarah ku INSYA ALLAH pilihan ini tidak pernah salah .. 

 .Sunday, March 24, 2013

Kenapa ye ALLAH??

.Assalamualaikum...


Sepanjang kehidupan ini  pelbagai yang aku rasai . kadang dalam hidup , aku akan rasa betapa beruntung nya aku dengan nikmat bahagia dan terlupa segala duka. Jua aku terlupa akan ujian dan dugaan . Suatu masa dulu ku fikirkan kebahagian itu kekal jadi milik ku. Namun ..ALLAH menguji ku dengan penantian dan harapan. kenapa ye ALLAH Kau menguji hamba MU ini dengan pelbagai bentuk ujian . ?


Kenapa ye ALLAH?


Bila difikirkan lagi , aku lebih banyak bergantung kepada manusia disekeliling ku . Hingga kan ALLAH menguji ku di tempat yang paling rapuh  . Hati .


Kenapa ye ALLAH?


Dan segala ujian ini begitu banyak hikmah nya dari yang sebelum nya.. Ya ALLAH . Moga hati ini lebih terdidik dan istiqamah . Ya ALLAH hanya kepada MU tempat kebergantungan ku .

Hikmah nya sebegitulah .

Mungkin jua ALLAH nak lihat kesungguhan aku untuk kehidupan yang bakal aku tempuhi  sejauh mana aku mampu bertahan . sejauh mana kesetian ku. Sejauh mana kepercayaan ku . sejauh mana keyakinan ku dan juga mungkin buat bakal suri ku .. Sapa tahu bukan.

kebergantunganku seratus peratus hanyalah kepada Allah . 

Semoga DOA ku ini satu kesetian + TAWAKAL ku ini satu usaha + REDHA ku ini satu penantian .. Doa kan aku . Yang pasti aku tetap menanti..

Tatkala perasaan ini kalau di layan mungkin boleh jadi permainan syaitan. Tapi tatkala kalau kita berpisah untuk 1 hingga 2 bulan / 3 hingga 4 tahun. Dan Saat Allah temukan kita semula dengan sebab sebab DIA sendiri itu lah yang dinama kan . " RAHSIA ITU MANIS "


 YA ALLAH.. Sesungguh nya ini lah masa nya .. .