Saturday, January 21, 2012

Volkswagen iklan terbaik dan kreatif untuk Chinese New Year!

.


Assalamualaikum ...


kali nie Wan nak kongsi iklan dari Voklwagen lak..Kreatif inovatif dari padanagan Wan..tak taw lak kalau korang rasa macam entah pape je..Korang dah tengok ??Kalau nak tengok sambungan korang leh terus ke Youtube k..klik link nie..

Volkswagen iklan terbaik dan kreatif untuk Chinese New


Kesempatan nie Wan nak ucapkan Selamat tahun baru buat warga yang menyambut nya..

Papai


Eh sebelum tu..bagi korang yang dah habis baca tu boleh tak tolong Wan..Sampai 28 januari nie je..Vote untuk blog Wan..

Dah baca dah guna jom Vote Wan kat sini.Terima kasih..
Tamat 28 jan 2011
Lain lain yang korang mesti tahuLain lain yang korang mesti tahu


.Tutorial Photography : Cara/Teknik asas penggunaan Flash/Speedlite

.

Gambar sumber google


-----------100% disalin dari : http://adhadimohd.com/teknik-fotografi/teknik-asas-menggunakan-flash dan siubah mengiikut kesesuaian

Flash unit yang juga dikenali sebagai speedlite, merupakan sumber cahaya artificial yang sangat berguna untuk jurugambar. Flash unit yang ada terbina pada badan kamera tidak dapat memberikan hasil cahaya yang lembut kerana tidak boleh bounce.

1. Asas penggunaan flash adalah untuk mengisi ruang gelap pada sesuatu subjek akibat ketiadaan cahaya. Konsep ini dipanggil fill in flash.

2. Fill in selalu kita gunakan apabila matahari terik dan mengurangkan masalah mata subjek berada dalam gelap.

3. Anda boleh menggunakan direct flash untuk fill in. Penggunaan diffuser boleh membantu. Mode TTL – BL adalah mod paling mudah untuk mendapatkan cahaya flash yang sekata dengan cahaya ambience. Bagaimanapun berhati-hati dengan mode Aperture priority kerana aperture yang terlalu besar seperti f2.8 atau f4 akan menyebabkan metering terpaksa menggunakan shutter speed yang lebih laju dari flash sync speed (kebiasaannya 1/250s) , Shutter speed yang lebih laju akan menyebabkan cahaya flash tidak memberi kesan ataupun hanya kelihatan separuh.

4. Flash juga boleh digunakan untuk memberikan catch light pada mata. Gunakan kad pemantul putih untuk kesan yang lebih baik.

5. Apabila berada di dalam rumah atau indoor, kita mempunyai peluang untuk melembutkan cahaya dengan memantulkan cahaya pada dinding atau syiling rumah yang berwarna putih atau cerah. Permukaan siling/dinding yang berwarna akan menyebabkan color cast pada subjek.

Berikut adalah contoh penggunaan flash direct, bounce 45 darjah dan bounce ke belakang.


FLASH DIRECT.

Flash direct akan memberikan warna yang paling cerah dan detail yang paling lengkap, bagaimanapun cahaya yang diberikan adalah agak berkilauan dan bayang-bayang yang dihasilkan adalah amat nyata dan keras (harsh).

Flash Bounce 45 darjah

Flash bounce pada 45 darjah akan melembutkan cahaya melalui penyerakan pantulan menggunakan siling. Bagaimanapun masih ada sedikit bayang bayang kelihatan walaupun telah kelihatan lebih lembut.

Flash Bounce Ke belakang / Sisi

Flash yang di pantul ke belakang, memberikan peluang cahaya berserak ke semua permukaan dalam bilik dan semakin luas permukaan pantulan. Bayang-bayang juga hampir tiada, hampir menyamai kesan mengambil gambar dengan menggunakan cahaya persekitaran (ambience light) saja.

direct flash

Bounce 90 darjah

-----------100% disalin dari : http://adhadimohd.com/teknik-fotografi/teknik-asas-menggunakan-flash dan siubah mengiikut kesesuaian


Eh sebelum tu..bagi korang yang dah habis baca tu boleh tak tolong Wan..Sampai 28 januari nie je..Vote untuk blog Wan..

Dah baca dah guna jom Vote Wan kat sini.Terima kasih..
Tamat 28 jan 2011
Lain lain yang korang mesti tahuLain lain yang korang mesti tahu
.

Friday, January 20, 2012

SOPA dan PIPA, Undang-Undang AS yang Mengekang Kebebasan Ber-Internet anda.Kemungkinan esok atau lusa tiada lagi Facebook,blog,twitter,youtube dll.

“sopa-pipa-uu-mengekang-kebebasan-internet”

Assalamualaikum..


Korang dah tahu mengenai kebebasan ber-internet akan di kekang oleh US iaitu SOPA.SOPA (Stop Online Privacy Act) dan PIPA yang merupakan Undang-Undang yang di buat pemerintah AS. Setelah membaca kesana kesini, Tujuan dari Rancangan Undang-Undang ini adalah Anti Pembajakan. Contohnya, Website yang berbau pembajakan hak cipta akan di blok melalui ISP setempat. Empat Hal dasar dari Rancangan Undang-Undang ini, diantaranya :

1. Memerintahkan ISP untuk mengubah server DNS mereka dari membaca nama domain suatu Laman sesawang di negara luar AS yang menyimpan kandungan ilegal seperti video, lagu, atau gambar atau dengan kata lain semua di BLOCK dan Laman laman sesawang tersebut tidak akan dijumpai di dunia internet.


2
. Memerintahkan Laman sesawang pencari seperti Google,Yahoo dan lain untuk mengubah pencariannya bagi mengecualikan Laman sesawang yang menyimpan kandungan ilegal. Dengan kata lain. Laman sesawang pencarian sekelas Google pun akan di tutup, apalagi yang lainnya? Bahkan terdengar khabar Google disebut-sebut sebagai raja pembajak, Baca : http://tekno.kompas.com/read/2012/01/17/07374250/Google.Tidak.Terima.Dijuluki.Raja.Pembajak.


3. Memerintahkan layanan pembayaran online seperti Amazon,ebay, paypal dan sebagainya untuk mematikan akun dari Laman sesawang luar AS yang menyimpan kandungan ilegal.


4. Memerintahkan layanan iklan seperti Google Adsense untuk menolak iklan atau pembayaran dari Laman sesawang luar AS yang menyimpan kandungan ilegal.


Walaupun dalam kenyataannya Undang-Undang SOPA PIPA ini dibuat di Amerika, namun kesangnya menyeluruh pada dunia, termasuk Kita diMalaysia. Laman laman sesawang yang termasuk sebagai laman sesawang pembajakan yang melanggar hak cipta ataupun Laman sesawang yang memfasilitasi terhadap pembajakan maka akan di tutup secara sepihak. Namun hal ini mendapat banyak protes dari berbagai kalangan termasuk Laman laman sesawang raksasa seperti google, yahoo, dan lain laian. Nampak lain bagi para pemasar online malah lebih parah lagi, Jika anda pemilik laman sesawang dengan pasaran Amerika dan terbukti melakukan pembajakan atau pelanggaran HAK CIPTA,maka akan di hentikan. Misalnya anda menjadi publisher Google Adsense, CB, CJ, amazon dan lain lain dan menggunakan Paypal dan lain laian maka semuanya akan di hentikan. Laman sesawang anda akan hilang dari dunia online.


15 November 2011 Laman sesawang terbesar dunia Google, Facebook, Ebay, OAL, Yahoo dan lain lain telah mengirim surat ke ke senat dan dewan AS sebagai bentuk protes dan menentang akan Undang-Undang ini.


Bahkan pada Hari Rabu 18 Januari 2012 ini waktu setempat Laman sesawang Wikipedia versi Inggeris akan tutup sebagai bentuk protes. Wikipedia adalah laman sesawang media sosial sebagai ensiklopedia paling membangun kepada para pengguna Internet. Setiap Bulannya Laman sesawang ini dikunjungi sekitar 470 juta pengunjung. Jimmy Wales mengatakan dalam akaun Twitternya agar para siswa untuk mengerjakan PR lebih awal. Protes Wikipedia merupakan usaha agar Pemerintah AS sedar akan Rumusan Undang-Undang SOPA dan PIPA ini karena akan mengekanag kebebasan benyalurkan dalam menghasilkan kandungan.


Langkah Wikipedia juga diikuti oleh Laman sesawang raksasa lainnya seperti Reddit, jaringan Cheezburger termasuk The Daily What serta Fail Blog. Bentuk protes juga dilakukan wordpress, Digg.com, Path(Dave Morin), Investor 500 startup (Dave McClure), GoDaddy.com, twitter dan masih banyak lagi.


Anda bagaiamana??adakah anda menentang SOPA?/adakah anda mahukan kebebasan ber-internet anda dihalang??Adakah anda mahu akaun facbook , Blog , twitter , youtube anda di padam terus??Dalam pencaraian internet?/akah anda mahu hidup anda tanpa internet??


Selebihnya korang boleh cari mengenai SOPA k.


The US Congress is pushing through legislation that threatens the future of the internet. If this passes, entire domains like dot blogspot dot com etc could simply vanish from the web. The time to act is now. Please help us keep the internet free by spreading this article .

time to act is now !! if not say bye2 with ur blog $ :)

handsetmurah.com & uploadur.com support this .. ARE U???

bayangkan sehari tanpa internet ...no fb and no blog update?

Eh sebelum tu..bagi korang yang dah habis baca tu boleh tak tolong Wan..Sampai 28 januari nie je..Vote untuk blog Wan..

Dah baca dah guna jom Vote Wan kat sini.Terima kasih..
Tamat 28 jan 2011
Lain lain yang korang mesti tahu.Trauma adik Amira kian beransur pulih_Isu K-Pop suatu masa dulu

.Assalamualaikum...

I
ngat lagi isu K-Pop yang suatu masa dahulu pernah mengegarkan rata rata peminat K-Pop hingga kebanyakan peminat K-Pop hilang pertimbangan diri..Mungkin anda salah seorang dari mereka??Adakah saya salah??Atau adakah saya sengaja menunding jari pada kalian..T
ahun lalu 2011 isu adik Amira mendapat sambutan yang hangat di blog ini.

Isu Adik Amira Afiqah sebelum ini :

http://wanhazel.blogspot.com/2011/12/isu-hangat-amira-afiqah-difitnah-gara.html
http://wanhazel.blogspot.com/2011/12/luahan-hati-keluarga-amira-afiqah.html
http://wanhazel.blogspot.com/2011/12/isu-adik-amira-afiqah-telah-mendapat.html
http://wanhazel.blogspot.com/2011/12/salah-ke-tegakkan-apa-yang-betulisu.html


Pasti ramai yang mula melupakan isu hangat ini . Adakah kalian terfikir apa yang sudah terjadi kepada adik Amira??Atau adakah kalian terfikir isu ini terus terpadam ditelan waktu..Atau keluarga Amira hanya omong kosong sahaja akan laporan polis yang pernah disebut sebelum ini.


Alhamdullilah , Sekarang Adik Amira telah bersekolah kembali memasuki tingkatan 3 dan menyertai aktiviti kegemaran nya iaitu kadet Polis.."Kes Amira ada sedikit masalah 'pending' kerana Inspektor yg menjalankan siasatan telah ditransfer.Jujurnya beberapa nama telah dikenalpasti tapi masih dalam siasatan. Ada beberapa perkara lain yang masih lagi dalam siasatan dan apa yg mampu kami buat hanyalah bersabar." ujar ibu Amira.


Wan sempat berborak dengan mama Amira melalui laman sosial. Syukur bila semua kembali sedia kala..Terima kasih buat semua yang mendoakan adik Amira..

Semoga tiada isu sebesar ini berlaku di medan Blog..

Papai

Eh sebelum tu..bagi korang yang dah habis baca tu boleh tak tolong Wan..Sampai 28 januari nie je..Vote untuk blog Wan..

Dah baca dah guna jom Vote Wan kat sini.Terima kasih..
Tamat 28 jan 2011
Lain lain yang korang mesti tahu
Thursday, January 19, 2012

Pesanan peribadi (inbox) facebook tersembunyi _other

.


Assalamualaikum..


Camne hari nie??sihat tak??Hope sihat lah kan...Kali nie Wan nak kasi taw lak sesuatu yang kadang kadang korang tak tahu .. Ada yang dah tahu.. Kalau dah tahu tu tak payah baca lah kan..Bagi yang tak tahu je nie.. Kalau tetap nak baca pun ok je..hahaha.


K
lah korang , Wan pun tak nak buang masa korang dengan cakap cakap kosong Wan nie. Apa yang Wan nak korang tahu ialah.. Ada tempat didalam facebook korang tu kat bahgian messages korang tu ada tak yang other tu..Korang tahu tak dalam tu ada pesanan untuk korang..Inbox dari kengkawan korang atau peminat korang..Kadang kadang kalau korang tak freind dengan orang tu messages yang dia orang hantar akan masuk ke bahgian other nie..Sebab disangkakan SPAM oleh facebook..

Kalau ada nombor kat bahgian other tu adalah lah messages untuk korang..

Tu je..

Lepas nie mesti korang nak cek facebook korang kan..hehehe..


Cepat cepat lah cek..Wan cuma kongsi apa yang perlu je...Kan dah cakap tadi..Kalau dah tahu tak payah baca..

Eh sebelum tu..bagi korang yang dah habis baca tu boleh tak tolong Wan..Sampai 28 januari nie je..Vote untuk blog Wan..

Dah baca dah guna jom Vote Wan kat sini.Terima kasih..
Tamat 28 jan 2011
Lain lain yang korang mesti tahu
Income cepat : buat klik keluar dua , tiga dan banyak

.


Assalamualikum...

Ramai nye yang nak wat nie eh..

Kali nie Wan menang geram sangat kenapa korang tak faham faham erk..Income korang menang cepat naik dengan cara nie tapi korang tahu tak korang punya ACC untuk income korang tu akan detect dan akan BAN terus acc korang tu..tak kisah lah say.my ke, Churp Churp ke , Heartbeat ke..Mesti korang tak pernah terfikir.. Nak sangat dapat income cepat tu kan..Nanti tak pasal pasal korang kene BAN dan income korang terus hilang macam tu je..Kan ke padan muka dah..Wan pernah wat entri yang berkatian nie dulu.masih tak tahu apa yang Wan maksudkan..Korang leh tengok entri nie.Satu Klik berlambak tabs ADS keluar...Rezeki tu haram ke tak??

Satu Klik berlambak tabs ADS keluar...Rezeki tu haram ke tak??


Tak kisah lah korang buat 1 tab je ke terbukak..Dan paling Wan tak suka bila ada orang wat Button Shoutbox tu..Klik je button tu terus lah open tab kedua..iaitu tabs iklan..Kalau Wan , Wan terus close tab tu..biarlah pihak pengiklan fikirkan tu fraud klik..Korang fikir korang nye iklan tu naik ke??kalau orang macam Wan yang klik??.


Nie kisah benar Wan tak reka..Sebab benda nie pernah terjadi kat Blogger jugak..Kawan blogger Wan..Acc churp churp dia telah diberi warning..sebab dianggap SPAM.. Padahal dia Tak SPAM dia hanya guna teknik nie lah..klik button terus keluar berlambak tab. Dia tanya Wan kenapa Churp Churp bagi Warning dan beberpa minggu ACC dia ditahan . Wan rasa mesti dia telah direport oleh sesetengah orang dengan cara menjana pendapat yang macam nie..
Ramai yang nak wat camnie sebab ada pencarian macam nie kat blog Wan..Buat klik keluar dua. Kalau lah Wan nie jahat sangat nak dapat income cepat nie..Wan dah buat dah setiap link Tutorial Wan kat page tu Wan wat satu klik keluar satu tab iklan..Erm..cepat nya Wan dapat income..Tapi Wan tak nak..Sebab bukan semua manusia nie baik..Kalau line dia orang slow pasti dia orang sumpah sumpah kita.. Dalam diam tanpa kita sedar dengan perlahan lahan kita jadi lebih BODOH akibat sumpahan orang..Dan rezeki Income kita tu tak halal dengan caranya.


Jangan pandang rendah dengan isu halal haram nie..Ia akan jadi darah daging kita..Wan cuma tegur apa yang perlu..


Terpulangla kat korang masih nak guna ke tak cara nie..Tu cara korang..Wan tak kisah.Kalau korang tak nak penjejak blog gunalah cara tu..


Papai

Eh sebelum tu..bagi korang yang dah habis baca tu boleh tak tolong Wan..Sampai 28 januari nie je..Vote untuk blog Wan..

Dah baca dah guna jom Vote Wan kat sini.Terima kasih..
Tamat 28 jan 2011


Lain lain yang korang mesti tahu.Wednesday, January 18, 2012

Vote blog Wan untuk Best Educational Blog. Tutorial Blog

.

Assalamualaikum..

Hai korang.. Hari nie dengan semangat yang waja..eceh..hehehe..dengan rasa rendah diri nya Wan mengajak korang semua untuk VOTE blog Wan dekat sini http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=1Mungkin agak menyusahkan sikit lah..Tapi kalau korang iklhas nak VOTE Wan syukur sangat sangat..bagi sesapa yang dah guna Tutorial Wan tu..Hope sudi sudi lah Vote untuk Wan.Wan tak paksa taw..Hanya pada yang iklhas je k.

Mula nya korang perlu Sign up dulu.Korang klik lah macam kat dalam anak panah kat atas tu.Dan korang isi borang dan lengkapkan..Ikut je macam yang disuruh k..Bila dah selesai korang cari lah category >Best Educational Blog dan cair http://Wanhazel.blogspot.com/.atau korang klik link nie http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=1 terus dan cari http://Wanhazel.blogspot.com/.


Sumbangan kalian untuk Vote ini amat amaa bermakna wat Wan..Kalau dah alang alang tu..Tolong jugak VOTE untuk rakan designer Wan nie..http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=15 cari http://akudd.blogspot.com/


Segala kebaikan yang korang lakukan hanya Allah yang akan membalas nya..Wan hanya mampu menyediakan ilmu diruangan Wan untuk diguna pakai oleh kalian..Selamat menggunakan Tutorial Wan..

P/S: tak tahu bila tamat voting nie..agak agak hari nie kot..Entah lah.Sumber masih belum mengesahkan..So cepat cepat VOTE untuk Wan ye..TERIMA KASIH.

KAMEK SAYANG KITAK SEMUA

Terima kasih

Papai
Lain lain yang korang mesti tahu.Tuesday, January 17, 2012

berbicara isu berkaitan Sarawak BUKAN negeri di Malaysia?

.


Assalamualaikum...

Begitu sedih bila membaca beberapa komen masyrakat masyarakat yang bebilang kaum yakni rakyat Malaysia diruangan http://www.mazidulakmal.com/2010/04/sarawak-bukan-negeri-di-malaysia.html.Begitulah penangan bila seseorang yang sudah mempunyai nama membahaskan berkaitan benda ini (Mazidul Akmal Sidik ).


Adakah negeri Sarawak BUKAN negeri di Malaysia??

Ya Sarawak adalah negeri dalam Malaysia..Sebenar benarnya Sarawak adalah negeri dalam Malaysia..Atau adakah anda seperti mengetuk kepala sendiri?? Sebelum ini saya telah membuat sebuah artikel mengenai SARAWAK BUKAN NEGERI DALAM MALAYSIA..Dan sudah terbukti layanan golongan masyarakat di semenenjung membuatkan kami terasa asing..Dan disini saya terpanggil untuk memahatkan rasa hati saya..Pernahkan kalian membaca surat khabar dan mendengar berita..Setiap mereka akan menulis dan menyuarakan MALAYSIA termasuk SABAH DAN SARAWAK.. Atau kami yang perlu bersuara adakah kami diberi atau dicop sebagai warga Asing oleh kalian?? Jika kalian ditempat kami baru kamu faham perasaan kami yang dilayan seperti warga asing..


"Kenapa saya perlu mendapatkan slip putih itu sedangkan Sarawak, negeri di Malaysia? Bukan satu negara lain?,"

Undang undang tetap undang..Sejarah dah memperakui segalanya..Siapa kita nak putarkan sejarah??Kalau Kami dikatakan menegakkan Sejarah atau undang undang yang dah lapuk?adakah wajar kita menukar tarikh semasa kemerdekaan tanah Melayu?? Adakah wajar kita melupakan tanda kemerdekaan Tanah Melayu?Adakah apa yang saya bentangkan disini tidak sama sekali masuk di dalam akal dipihak kalian??Atau kalian mula mencari alasan untuk menujukkan bertapa berbezanya sejarah dan Undang undang yang dah diperakui dengan sejarah kemerdekaan??Atau adakah lapuk juga kalau saya mengatakan kenapa perlu menganggap AGAMA ISLAM sebagai AGAMA RASMI??Kata satu MALAYSIA kan....Terpulang dengan kalian untuk berfikir..


Slip putih hanya untuk syarat syarat memasuki SARAWAK kalau hilang slip putih tu tak ada masalah sangat kot..Kan dalam data dah ada..SARAWAK dah moden jugak..Tak de lah kami orang ni masih menyimpan data dalam buku latihan line satu tu..Kat sini saya tak perlu terangkan lah k..Kemodenan dah ada..Kalau ada masalah yang ralat manusia..Sebab tu lah sediakan payung sebelum hujan.. kadang kambing mengembik kandang harimau mengaum. Benda nie tak perlu dijelaskan..


SARAWAK warga kuno??

Jika kami warga kuno kalian bagaima??.Atau kalian ingin me-relevankan Undang undang .Kami juga ingin perkara yang sama....Kami juga punya suara..Adakah kalian mengetahui hasil minyak di bumi SARAWAK diberikan kepada negeri negeri di MALAYSIA sebanyak 95%.. gaji kalian..Kebanyakan kemudahan yang dimilik oleh kalian hasil dari bumi SARAWAK .Adakah kami merungut??

Dari saudara mrs Abs amat tertarik dengan komen beliau.

"bro.

betul, itu adalah salah satu perjanjian pemimpin kita dahulu. dan sila betulkan fakta anda di sini. sabah dan sarawak tidak pernah menyertai malaysia. tetapi, 'membentuk' malaysia. tidak wujud negara malaysia pada 31 ogos 1957 yang selalu kita sambut.

betul, perkara ini agak kuno, termasuklah penggunaan permit untuk bekerja di sabah dan sarawak. tapi ini adalah perjanjian untuk membentuk negara malaysia. untuk hak-hak yang sebegini kecil yang dimintak, apa yang sarawak serahkan untuk malaysia? more than 95% hasil minyak untuk kegunaan seluruh negeri di malaysia termasuklah pembinaan jalan di kampung halaman anda, pembinaan highway yang tip top di KL, membina sekolah utk anak-anak anda, membayar gaji kakitangan kerajaan dan sebagainya.

apalah sangat rule yg remeh dibandingkan dengan 'pemberian' daripada negeri sarawak utk negara malaysia ini. we gave that much, yet, people complaint things yang remeh temeh sebegini.

dalam news pun, keluar isu remeh, nk byr sewa bas mahal, lif rosak, anak susah nak pegi sekolah. pernah anda fikir berapa jam anak-anak sarawak yang tinggal jauh di pedalaman berjalan kaki untuk ke sekolah? berapa sungai yang harus diseberangi. pukul berapa pula nak bangun ke sekolah. berapa jam perjalanan. do they complaint? do we complaint? NO.

kerana terlalu biasa, pengunaan ayat ini 'seluruh malaysia termasuk sabah dan sarawak'. please try' seluruh malaysia termasuk selangor dan johor'. 'seluruh malaysia termasuk perak dan pahang'.

jika perkara 20 harus direview balik, royalti minyak utk sarawak harus digubal semula.

fikirkan. "Buka sejarah , Buka minda , buka mata dan buka hati..jangan asyik salah kami Warga SARAWAK..

Kami juga punya kewarasan untuk bersuara..Tiada niat untuk mengucar kacirkan NEGARA , KAUM dan AGAMA..Ia cuma pendapat yang datang dari seorang hamba yang lemah.

Entri tiada kena mengena dengan politik ,pihak polis , jabatan imegrisen ,media massa dan sahabat dari semenanjung Malaysia dan Sabah.. Cuma pendapat dari belia SARAWAK.

Segala yang baik datangnya dari ALLAH dan yang buruk itu datangnya dari diri saya sendiri..

Semoga laungan satu Malaysia
diguna pakai untuk tujuan yang terbaikPapai
Lain lain yang korang mesti tahu.