Wadah Madrasah Pengalaman: diwajah yang Usu ku


Monday, March 1, 2010

diwajah yang Usu ku


Sayu ketika itu, wajah pilu seorang wanita kuratap. Sukar untuk kuselami, mungkin aku masih kebudak budakan jika dibandingkan dengan nya yang sudah berkeluarga mempunyai dua orang cahaya mata. Siapalah aku lelaki yang jauh sekali tidak sama dengan sifat nya. Aku tidak secengeng dia. Mungkin tidak setabah dia. Kugelarkan dia dengan panggilan usu. Adik paling bongsu dikalangan adik beradik ibu ku.

Cahaya mentari yang tadi nya terik kini ditutup awan hitam, mendung dikemudiankan pula renyai, seakan akan faham hiba yang tertanggung oleh usu ku. Mataku melilau lilau memerhati sekeliling, disebelahku hutan tebal yang dulu nya dusun. Dihadapan ku pula usu ku yang berpura pura tersenyum tertawa bersama ku. Aku hampir memuntahkan kemarahanku lava yang agak panas dari dalam sifatku,syukurlah lava itu mampuku bekukan dengan Istifar ku.

Saja ku ukir wajah reaksi ku, marah agak nya. Aku biarkan keadaan mengusaiku sesekali, "apakah janji andai tidak tertunai...."kasihan usu ku bagai meratap simpati terhadap hak nya.

Rumahku syurgaku...indah bukan...namun bagi usu ku itu hanya mainan kata.. Rumah yang selama ini sudah dibayar kepada si penjual masih lagi disewa kepada penyewa...wang sudah dibayar,tempoh sudah diberi... Apalagi...


Jangan bertopengkan janji andai tak kesampaian,cukuplah dengan lafaz Insya Allah.


Sejenak aku berfikir. Biar benar,mengapa pula usu ku yang pula menjadi seakan penumpang yang merayu diberi tempat tinggal. Disini aku berbicara tentang hak. Tentang janji, tentang tempoh jangka masa yang sudah diberi. Mana letaknya sipemikir.?Sejauh mana pun ukiran senyuman kita ditempat lain,takkan sama seindahnya dirumah sendiri...Noktah
No comments: