Wadah Madrasah Pengalaman: Kita manusia akher Zaman...Ya Allah jauhilah kami dari fitnah dajjal...


Tuesday, October 5, 2010

Kita manusia akher Zaman...Ya Allah jauhilah kami dari fitnah dajjal...

.


Gambar Hiasan
carian google


Salam..Salam pembuka kata..


Entah mengapa kebelakang ini asyik terhantuk ke hidung ku sendiri akan persoalan yang lama terpendam.

Benarkah kita manusia akher zaman??? bukan hendak menidakkan..tapi sekadar menyoal ... Akher Zaman banyak muncul kekeliruan..

Dan Zaman sekarang semakin berleluasa fitnah dajjal..


“Barangsiapa yang mendengar nama Dajjal hendaklah ia berpaling darinya kerana demi Allah, sesungguhnya apabila ia menemuinya dan dia menganggap bahawa dirinya adalah seorang mukmin maka ia akan mengikutinya (Dajjal tersebut) dengan segala syubhat (kebatilan) yang dia bawa.”

Hadis di atas sahih riwayat Imam Ahmad, Abu Daud dan Hakim dari Imran bin Hussain dan disahihkan oleh Syeikh Al-Albani dalam kitabnya Al-Misykat, hadith no:5488.


------------------
 1. Ciri utama Dajjal adalah mempunyai cacat fizikal iaitu buta mata sebelah kiri, dan mata sebelah kanan berwarna gelap, tidak bersinar. ertinya, Dajjal itu bermata satu.
 2. dajjal adalah seorang pemuda atau lelaki yang gemuk, kulit kemerah-merahan dan berambut kerinting. Diyakini bahwa dajjal muncul pertama kali di Kota Isfahan, Iran
 3. Di antar dua matan atau dahi Dajjal terdapat cap satu stempel Kafir sebagaimana hadis Rasulullah yang diriwayatkan Imam Bukhari..”ketahuilah bahwa Dajjal itu buta (mata) sebelah, sedangkan Rabb kalian tidak buta dan sesungguhnya di antara kedua matanya tertulis kata “KAFIR”.
 4. dajjal memiliki kenderaan keldai berwarna putih dengan kecepatan jalannya yang luar biasa, boleh terbang di atas daratan dan lautan. Keldai tersebut makan api dan menghembuskan asap seperti pesawat terbang.
 5. dajjal memiliki kemampuan untuk menipu manusia, dan ini kemampuan utama Dajjal. Segala cara akan dilakukannya agar setiap orang menjadi pengikutnya. Syurga yang ditawarkan dajjal adalah sebenarnya Neraka bagi manusia beriman.
 6. dajjal mempunyai kemampuan dapat melihat dan mendengar di banyak tempat pada saat yang bersamaan. Untuk melakukannya, sebahagian menafsirkan bahawa dajjal menggunakan “alat” seperti Satelit.
 7. dajjal akan membawa dan menawarkan api dan air sekaligus. Menerima air tawaran dajjal bererti mengakuinya sebagai Tuhan. “….siapa yang menjumpai dajjal, maka hendaklah menjatuhkan dirinya ke dalam apa yang dilihatnya sebagai api, karena ia sesungguhnya adalah air tawar” (Hadis Bukhari dan Muslim).
 8. dajjal dengan penuh kesombongan mengaku dirinya sebagai Tuhan dan barang siapa yang meyakini dan menjadi pengikutnya ia akan hidup dalam kesenangan, sesuai yang ditawarkan Dajjal
 9. dajjal mampu menjangkau dan menjamah seluruh penjuru kota di dunia, kecuali Makkah dan Madinah, sebab dua kota ini dijaga oleh para Malaikat
 10. dajjal memiliki kemampuan menghidupkan orang yang sudah mati
 11. Di akhir zaman nanti, dajjal akan mendapatkan perlawanan dari Imam Mahdi atas nama kebenaran Islam. Kemudian Dajjal akan tersungkur dalam kematian setelah dibunuh oleh Nabi Isa AS di dekat pintu gerbang Kota Lud (Palestina)


------------------


Ya Allah jauhilah kami dari fitnah dajjal...
.
.
4 comments:

Melati Qistyna's Mummy said...

minta simpang malaikat 44....

Hanietwisties said...

Amin..rasanya member ada bagitau,kalau kita nak dijauhkan dri fitnah dajjal.Hafal surah Al-Kahfi ayat 1-5.Rasanyalah

Wan_hazel said...

Melati Qistyna's Mummy

a ah gak..jauhkan lah

Wan_hazel said...

Hanietwisties

tengs Hanietwisties ..