Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photogrpahy : Ketahui cara ambil gambar sukan


Friday, November 18, 2011

Tutorial Photogrpahy : Ketahui cara ambil gambar sukan

.
Gambar carian Google

Assalamualaikum...


Sihat tak???Hope korang sihat..Kali nie Wan nak berkongsi macam mana cara nak ambil gambar masa sukan..Maksudnya gambar yang libatkan lebih pergerakan.


A
pa yang perlu untuk ambik gambar sukan ialah Kamera lah..Dan Lens yang sesuai ialah lens TelePhoto...Macam jugak cara nak ambil Candid Photo yang Wan telah ajar hari tu.

Tutorial Photography : Candid Photo


Kalau takde Tele photo pun basic lens pun ok gak..Tapi kalau guna basic len 18-55mm nak ambik orang main bola sepak tak kan nak pergi depan depan permain tu kan..ehehe..So boleh tembak dari jauh tapi dengan hasil gambar akan berkadar yang jauh lah..


L
epas tu pastikan kamera korang di setkan sebagi auto fokus continues..Auto fokus nie adalah untuk memastikan subjek korang tetap dalam zon yang akan di fokus..So tak perlu nak fokus fokus kalau snap gambar tu..Nak tahu camne nak auto fokus continues..senang je..buka balik buku manual korang..Kenali kamera korang kenali manual kamera korang..


Ok dah selesai setkan auto fokus continues tu kita beraleh lak ke Mode untuk Kamera korang.Korang pilih mode M..Mode P lak adalah yang terbaik untuk ambik gambar sukan masa korang tengah panik and nak cepat.. hehehe..Mode M pun boleh tapi kena pastikan yang exposure kamera korang adalah yang terbaik...Korang adjust ISO korang ke 100 atau 400 bergantung dengan cahaya korang...Dan shutter speed lak pilih lah shutter speed yang paling cepat 1/1000.Bergantung jugak dengan kadar cahaya korang..Apa yang penting korang kena kaji untuk mendapatkan exposure yang terbaik seperti yang kita dah blajar dulu , dan cukup laju untuk me-minimize-kan camera shake.

-Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity
-Tutorial Photography : Shutter Speed
-Tutorial photography : apa itu "Aperture"

Dan yang terakher korang guna lah shutter machine gun..hahaha..maksudnya snap yang banyak banyak tu k..Dan pastikan lah kedudukan korang sesuai..Guna lah rule of third untuk dapatkan hasil yang menarik..


Tutorial Photography : Rule of Third


So skang dah tahu camne nak tembak gambar sukan atau aksi??
Guna mode Sport pun boleh tapi hasil tak seberapa kalau tak kena dengan cuaca k.


Selamat mencuba.
P/S : kalau ada apa apa yang kurang atau salah sila beri tunjuk ajar k


Lain lain yang menarikLink

-Churp Churp beri ganjaran untuk beli DSLR
-Contest My Top Referral by Amira Studio_RM100 untuk dimenangi
-Made any plans yet for this weekend?
-Have a Barney, right at home!
-Refreshing Radiant You..No comments: